Bedrijfsongevallen: vaak met machines • Metaal Magazine
Nieuws

Bedrijfsongevallen: vaak met machines

Bij risicobeheersing zijn maatregelen aan de bron het meest effectief. Meestal wordt ingezet op een veilige werkplekinrichting (foto: Metaal Magazine).

Werken met machines levert nog altijd een groot risico op ongevallen op. Ongevallen met machines behoorden vorig jaar in Nederland tot de groep van meest voorkomende bedrijfsongevallen. Dat meldt de Monitor Arbeidsongevallen 2020, uitgevoerd door de Inspectie SZW. De nieuwe Metaal Magazine gaat in op wat een ondernemer kan doen om het risico te verminderen.

Het aantal bedrijfsongevallen met machines ligt ongeveer even hoog als het vallen van een ladder, dak of steiger. Logisch, want één op de vijf medewerkers (zo’n anderhalf miljoen mensen) in Nederland maakt tijdens het werk gebruik van machines. Het gaat daarbij vooral om aangedreven handgereedschap (cirkelzagen, slijpmachines), heftrucks, hijs- en hefwerktuigen en productiemachines.

Bewegende delen

Bij ongevallen met een machine kwam een medewerker meestal in contact met bewegende delen van een machine, geeft de Monitor aan. Dit heeft vaak ernstige gevolgen, met veelal blijvend letsel, zoals amputatie van vingers of handen.

Slachtoffers van machineongevallen waren in ongeveer de helft van de gevallen de machine aan het bedienen, de andere helft was bezig met schoonmaak of onderhoud. In dat laatste geval stond de machine vaak nog aan of op standby, terwijl het slachtoffer dacht dat de machine uit stond. Soms was wel de computer uitgezet die de productielijn bedient en werd ten onrechte gedacht dat daarmee ook de machine was uitgeschakeld.

Gevarenzone

Veel voorkomende oorzaken van ongevallen met machines zijn ook het betreden van de gevarenzone van de machine of mankementen aan de fysieke afscherming. In bijna de helft van de ongevallen was sprake van een combinatie van beide. De Monitor Arbo in bedrijf, die de Inspectie SZW tweejaarlijks uitvoert, geeft inzicht in hoe in bedrijven wordt omgegaan met machineveiligheid.

In novembernummer Metaal Magazine

Wie lopen het meeste risico? In grote of juist kleine bedrijven? In welke situaties? En waar werden na een ongeval met machines de meeste boetes voor uitgeschreven? Lees het hele artikel in de nieuwe Metaal Magazine (pagina 8-10).

In het artikel staan ook tips om bedrijfsongevallen te verminderen of te voorkomen.

Direct de tips lezen (premium)

Nadere informatie (download Monitor, inzicht in kenmerken slachtoffers, aantal dodelijke slachtoffers in Industrie en onderverdeling slachtoffers naar bedrijfsactiviteiten (zoals vervaardiging producten van metaal) (premium)

Activeer uw account

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven