De arbeidsinspecteur komt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

De arbeidsinspecteur komt

Arbeidsinspecteur Fred Breuker: "Als je arbeid adequaat uitvoert, levert dat geld op (foto: Metaal Magazine/Franc Coenen)."

Een bezoek van de Inspectie SZW helpt de veiligheid op de werkplek te vergroten. 2 op de 3 bedrijven in de metaal waar eerder zwaardere overtredingen zijn geconstateerd, hebben de boel bij een herinspectie weer op orde. Een goed resultaat, maar arbeidsinspecteur Fred Breuker wil graag méér aandacht voor preventie, vertelt hij in de nieuwste Metaal Magazine.

In plaats van veiligheids- en gezondheidsrisico’s constateren, wil hij liever samen met bedrijven preventief aan het thema veiligheid werken. De verhouding ongevalsonderzoek en preventie ligt momenteel op 50/50. Dat moet eigenlijk naar 30/70, stelt hij.

Graag meer wisselwerking

“Ik vind het jammer dat werkgevers me bijna nooit vragen: ‘Hoe zou ik dit of dat kunnen doen?’” Hij wil graag wat meer wisselwerking tussen ondernemers en de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie).

Ook zou hij het toejuichen als bedrijven een medewerker meesturen tijdens de inspectieronde. “Werknemers zouden meer in de huid van de werkgever moeten kruipen.” Juist dan is er op een gelijk niveau discussie over wat op het werk gedaan moet worden en hoe dat op een veilige manier kan.”

“De vroegere arbeidsinspecteur kroop ook te weinig in de huid van de werkgever. Dat doen we nu wel”, zegt Breuker. Als voorbeeld hoe de inspectie bedrijven ondersteunt noemt hij de samenwerking in project 5x Beter.

Zelfinspectietools

De Inspectie SZW heeft ook enkele online tools waarmee bedrijven zelf aan de slag kunnen. Zo is de zelfinspectietool om de werkdruk in kaart te brengen vorig jaar zo’n 25.000 keer bezocht. De pilot rond werkdruk krijgt dit jaar een vervolg.

Ook is er de zelfinspectietool voor werken met gevaarlijke stoffen. Daarnaast is er het kennisspel Healthy Metal, voor leerlingen in leerbedrijven, en een campagne Gezond en Veilig Leren in de metaal.

Breuker zei vroeger bij een inspectie wel eens dat hij het bedrijf geld kwam brengen. Dat vindt hij nog steeds. “Als je arbeid adequaat uitvoert, levert dat geld op.” En voor de werknemer een veilige werkplek.

Meeste risico’s

Lees hierover en ook over waar bij metaalbedrijven de meeste risico’s worden geconstateerd (bijvoorbeeld als medewerkers veiligheidsschakelingen hebben overbrugd en hoe de arbeidsinspecteur hierop reageert), in het septembernummer van vakblad Metaal Magazine (nummer 5) (premium).
Nog geen abonnee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven