Ga naar hoofdinhoud

Steun voor door Brexit geraakte bedrijven

(foto: Shutterstock)

Ondernemers die zakelijk getroffen zijn door de Brexit kunnen hun bedrijf aanmelden bij het EU-handelsprogramma. Er is in totaal 32 miljoen euro beschikbaar om bedrijven te ondersteunen bij hun internationale ambities. Verder is er op 1 september een webinar om grenzen te verleggen na Brexit.

Het doel van het EU-Handelsprogramma is om getroffen ondernemers te ondersteunen bij het verbreden van hun afzetmarkten. De 32 miljoen euro komt uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR).  

De BAR is een Europese steunregeling voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit. RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Daarbij zet RVO ook de netwerken en expertise in van partners binnen Trade & Innovate NL, de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland.

Gepaste ondersteuning

“We vinden het belangrijk dat de dienstverlening die we aanbieden relevant is en impact heeft”, zegt Marijn Leijten van RVO.

Het is dan ook geen kant-en-klaar programma. “We gaan in gesprek met deelnemers om vast te stellen wat zij nodig hebben. Op basis daarvan ontwikkelen wij gepaste ondersteuning.”

“Zitten ondernemers in een oriëntatiefase? Dan willen ze mogelijk advies over hun handelsstrategie voor een bepaald land of gebied. Zijn ze al een stap verder, dan is een beursdeelname of handelsmissie misschien wat zij nodig hebben.”

Tot eind 2023

Het programma loopt tot eind 2023. Ondernemers krijgen toegang tot het programma als ze kunnen aantonen dat ze al voor 31 januari 2020 zaken deden met het Verenigd Koninkrijk.

Ook vraagt RVO om enkele documenten uit de bestaande administratie om te onderbouwen dat de ondernemer zakelijk geraakt is door Brexit. Dit kan omzetverlies zijn of het verlies van marktaandeel, Of wellicht is het bedrijf zakelijk benadeeld door handelsbelemmeringen.

Verdere details staan op de site van RVO.

Naar verwachting komen er ook nog andere onderdelen van de BAR-bedrijfslevenregeling. Ondernemers kunnen zich daar ook voor aanmelden. Dit kan vanaf 1 september 2022.

Meld u aan voor het EU-Handelsprogramma

Om niets te missen, raad Leijten ondernemers aan om zich aan te melden voor het EU-Handelsprogramma. “Dan krijgt u vanzelf het laatste nieuws over de twee compensatieregelingen die eraan komen.”

Dit gaat om een tegemoetkoming in Brexit-gerelateerde kosten die ondernemers gemaakt hebben of nog gaan maken. Voor deze regelingen is samen 218 miljoen euro beschikbaar. Hiervoor volgt een aparte aanmeldprocedure.

Aanmelden voor het EU-handelsprogramma kan online op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma. Nadat het formulier is verstuurd, krijgt de aanmelder binnen 14 dagen bericht of hij of zij wordt toegelaten tot het programma.

Webinar 1 september

Verder is er op donderdag 1 september om 11 uur een gratis webinar met de titel ‘Vergroot uw exportpotentieel‘. Grenzen verleggen na Brexit? Kom meer te weten over wat het EU-handelsprogramma u kan bieden.
Aanmelden 

Meer informatie:

EU-Handelsprogramma

Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Brexit Adjustment Reserve (BAR): Compensatieregelingen

Webinar ‘Vergroot uw exportpotentieel‘ op 1 september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven