Het onverschrokken technische meisje • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het onverschrokken technische meisje

Ik sta naast de imposante metaallintzaag in het Walhallab. De 1500 kilo zware machine was eerder van het Erasmus Medisch Centrum, dat haar oude technische werkplaats in 2018 ging updaten en ons alle, wat oudere machines schonk. Een megaproject om alles los te maken, te vervoeren naar Zutphen en andere locaties en natuurlijk om daarna alles op te knappen en in bedrijf stellen voor onze stichting. Maar het lukte en de machines draaien prima.

Door: Marco Mout *)

Daar stond ik dus, in de SchrootHoop, zoals onze metaalwerkruimte heet. Ineens kwam er een klein meisje binnenhuppelen dat direct op de lintzaag afrende. “Wow, wat een cool ding, ik wil daarmee…”. Haar moeder onderbrak haar: “Nora, dat is een levensgevaarlijke machine, blijf er van weg!” Nora, ik schatte haar acht, sprong geschrokken naar achteren. MetaalMeester Eric zag dat, liep op het meisje af en sprak haar aan.

We durven niets meer

Zo gaat dat vaak, bij het Walhallab. Ik heb het opgericht omdat ik me ernstig zorgen maak: we laten zoveel technisch talent al in het onderwijs links liggen. Waarom? Omdat we niets meer durven. Omdat we kinderen niets meer laten durven. Omdat we niet eens meer weten hoe dat moet en omdat er steeds minder mensen met technische passie in ons onderwijs te vinden zijn.

‘Wij brengen jonge kinderen op de meest
uiteenlopende en spannende manieren
in aanraking met techniek’

Miljoenen euro’s trekt de overheid uit om het tekort aan technici te lijf te gaan en de organisaties die dat moeten doen, blijven doen… wat niet werkt. De sector praat veel, maar durft te weinig buiten de werkplaatsmuren te kijken, naar vernieuwers. Vernieuwing komt niet alleen van binnenuit. Waarom durf ik dat zo ronduit te beweren? Iedereen die onze prijzenwinnende stichting is gaan volgen, ziet het: wij brengen (soms al heel) jonge kinderen op de meest uiteenlopende en spannende manieren in aanraking met techniek. En dat op locaties en in gebouwen die ze zelf mogen vormgeven (ook technisch).

Direct verkocht

En zo kan het zijn dat ik nu een 10-jarige jongedame (zie boven) beschikbaar heb voor MIG-, MAG- en TIG-laswerk. U gelooft dat niet? Logisch, als u blijft denken zoals u deed. Deze tienjarige zat gewoon op school, verveelde zich een beetje, kwam na schooltijd naar Walhallab, ontdekte het metaal en was verkocht. En, nu denkt u: ‘jaja, het zal wel’. Vraagt u zich dan maar af waarom het bedrijf J. de Jonge een dag de hele fabriek voor haar openstelde. 

‘Wie heeft het lef om
anders te gaan denken?’

Zo zijn er nog veel meer, ware, verhalen. Waarom lukt Walhallab wel, wat het onderwijs niet lukt? Omdat wij zelf ondernemend, creatief en technisch zijn, ambities hebben en een groot bedrijfsnetwerk. Want we zijn geen school, wij zijn geen bedrijfsopleiding. We zijn Walhallab. En wie het lef heeft om anders te gaan denken over de al zo voelbare tekorten in de metaal- en technieksector, die boekt een MeeMaakDag bij ons. Dat doen er al velen. En die zijn daarna helemaal om. Ik garandeer u dat. Neem wel uw PBM mee, want onze jonge jongens en meiden zullen u daar zeker op wijzen!

Jongste metaallintzaagster

Overigens: dat onverschrokken technisch geïnteresseerde meisje liet zich niet afschrikken door die lintzaag; ze is nu de jongste metaallintzaagster van Nederland!

*) Marco Mout is oprichter van Walhallab, ‘talentontwikkellab’s’ voor jongeren, met meerdere lab’s in oprichting.

Reageren?

Dat kan hieronder in het reactieveld of per mail via t.vandermeer@eisma.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven