Ga naar hoofdinhoud

‘10 productietrends voor toekomstig succes’

Van alle startups wereldwijd gaat 90% binnen de eerste vijf jaar failliet, stelt Investopedia. Wat doen de 10% succesvolle productie-startups anders dan de andere 90%? Volgens het Chinese Ningbo Aikehan kennen zij de trends die er spelen in moderne productie en maken zij er goed gebruik van. Ook bestaande bedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen.

De Chinese producent van complexe spuitgietdelen en systeemcomponenten van aluminium/zink spuitgietdelen alsmede CNC-verspanende delen, schetst 10 productietrends die samenhangen met onder meer het gebruik van 5-assige CNC-bewerking, collaboratieve robots, slimme productie, big data, predicitive maintenance onderhoud en agile manufacturing.

Voordat gekeken wordt naar de 10 specifieke trends die op dit moment de productieruimte vormgeven, wordt eerst kort de omgeving geschetst waarin deze trends plaatsvinden.

Waarde creëren en toevoegen aan productie

Fabrikanten verkennen radicaal nieuwe manieren om waarde te creëren en aan productie vast te leggen, stelt Deloitte Insights. Dit wordt ingegeven door een veranderende economie van productie en distributie, verschuivingen in de vraag van de consument en de opkomst van ‘slimme’ producten.

Deloitte geeft aan dat “productie niet langer simpelweg het maken van fysieke producten is”. “Terwijl de technologie exponentieel vooruitgaat, verdwijnen de barrières voor de toegang, het commercialiseren en het leren.”

Toegang tot nieuwe hulpmiddelen

Startups hebben in deze nieuwe omgeving, volgens Deloitte, toegang tot nieuwe hulpmiddelen. Deze helpen de nieuwe bedrijven om kleinschaliger te opereren waardoor ze een belangrijke concurrent worden van gevestigde grotere bedrijven.

Maar wat zijn dan die 10 productietrends die startups en (ook al langer bestaande) B2B- en B2C-bedrijven kunnen helpen om succes te hebben in de hedendaagse productieomgeving?

-1- Industrial Internet of Things

De huidige productieomgeving wordt makkelijker gemaakt door integratie. Deze integratie is mogelijk door het Industrial Internet of Things (IIoT). IIoT stelt bedrijven in staat om “apparaten, sensoren en machines te integreren die worden gebruikt voor productieprocessen”, aldus McKinsey & Company. Ook maakt IIoT het mogelijk om een gemeenschappelijk platform op te zetten voor het verzamelen en analyseren van gegevens die deze sensoren en apparaten registreren.

Omdat productiebedrijven het productieproces kunnen integreren, krijgen ze toegang tot gegevens met betrekking tot de toestand van de machine. Een geïntegreerd systeem maakt het mogelijk om ervoor te zorgen dat alle gerelateerde productieaspecten worden bijgewerkt wanneer machine-instellingen worden gewijzigd.

Het belangrijkste voordeel dat IIoT in de productieomgeving brengt, is dat het de aparte hokjes binnen een bedrijf afbreekt. Dergelijke compartimentering duidt op het gebrek aan bereidheid of het onvermogen om informatie te delen tussen verschillende divisies.

IIoT kan een vlotte informatiestroom en dus snelle besluitvorming bevorderen. Dit maakt het voor een bedrijf mogelijk om kosten te verlagen, activiteiten te stroomlijnen en een veilige werkomgeving te creëren.

-2- Slimme productie

De adoptie van technologieën zoals IIoT heeft geresulteerd in een concept dat bekend staat als smart manufacturing. Volgens MarketResearch.com is smart manufacturing een “krachtige, disruptieve aanjager met de potentie om het huidige competitieve landschap te herstructureren en een nieuwe set van marktleiders te produceren”.

Volgens MarketResearch.com is smart manufacturing een mix van technologieën en oplossingen die in een productiesysteem worden geïmplementeerd en die helpen om het hele productieproces te optimaliseren, waardoor de totale winst toeneemt.

Elementen die verband houden met smart manufacturing zijn, volgens MarketResearch.com: kunstmatige intelligentie (KI), blockchain in productie, IIoT, robotica, conditie-monitoring en cyberveiligheid

Een van de belangrijkste aanjagers van slimme productie is de uitrol van 5G-netwerken. 5G stelt bedrijven in staat om nieuwe technologieën te introduceren, zoals edge computing (een computermodel dat gegevens dichter bij de bron opslaat en berekent).

-3- Big data

Centraal in zowel IIoT als smart manufacturing staat het idee van big data. Volgens Fortune Business Insights kan big data productiebedrijven onder meer helpen bij “het analyseren van risicopatronen, het onderhouden van workflows, het verbeteren van de kwaliteit van het proces en  de productie”.

Big data zijn alle vormen van gegevens die door een organisatie worden verzameld. Dergelijke informatie komt vaak met hoge snelheid binnen en kan in korte tijd zeer belangrijk worden. Deze data kunnen gestructureerd, half gestructureerd of ongestructureerd zijn.

“Big data bieden veelbelovende en onderscheidende mogelijkheden en uitdagingen voor industriële fabrikanten”, stelt IBM in analyse The real-world use of big data in manufacturing.

Volgens het technologiebedrijf zijn industriële fabrikanten zijn klaar om big data-technologieën en zo vele gegevensbronnen te gebruiken “om de productie- en veldactiviteiten te optimaliseren en, in sommige gevallen, belangrijke zakelijke behoeften aan te pakken door de gegevens van en in de producten zelf te integreren.”

-4- Collaborative robots

De 3 bovengenoemde technologieën én data die dit mogelijk maken, hebben geleid tot een toenemend gebruik van collaboratieve robots (cobots) in de productie. Forbes meldt dat cobots fabrikanten helpen “bij het realiseren van een hogere productiviteit, een hogere verwerkingscapaciteit en een hogere omzet”.

Het kan dan gaan om taken voor cobots, als picken, verpakken en palletiseren, lassen, assembleren, material handling en productinspectie (kwaliteitscontrole).

-5- 5-assige CNC-bewerking

Succesvolle startende productiebedrijven beseffen hoe belangrijk het is om zo veel mogelijk stappen te elimineren zodat het proces vlotter en sneller verloopt, stelt Aikehan in het trendartikel. Veel bedrijven elimineren de noodzaak om het werkstuk tussen de bewerkingen door voortdurend te herpositioneren. Ze gebruiken hiervoor 5-assige CNC-bewerking.

Omdat een 5-assige CNC-bewerking een operator in staat stelt een gereedschap of werkstuk in vijf verschillende assen tegelijk te verplaatsen, biedt het diverse voordelen. Zo is het mogelijk om gecompliceerde projecten uit te voeren. Het werk wordt slechts één keer ingesteld, wat tijd en kosten bespaart.

-6- Voorspellend onderhoud

Een productiebedrijf dat zijn machines niet goed geolied en optimaal werkend kan houden, zal vaak niet aan de behoeften van zijn klanten kunnen voldoen, wat tot een verlies aan inkomsten leidt.

“98% van de organisaties aangeeft dat één uur stilstand hen meer dan 100.000 dollar kost”, meldt Hitachi Solutions. Daarom nemen veel fabrikanten die deze verliezen willen voorkomen hun toevlucht tot predictive maintenance.

Volgens Hitachi Solutions wordt voorspellend onderhoud mogelijk gemaakt doordat bedrijven gegevens kunnen verzamelen om “de prestaties van apparatuur te monitoren aan de hand van specifieke prestatiecijfers”.

“Dit inzicht geeft fabrikanten een beter inzicht in hoe systemen werken en wanneer ze zullen uitvallen, waardoor ze voorspellend onderhoud kunnen uitvoeren en daarbij kostbare tijd, geld en middelen kunnen besparen”, voegt het adviesbureau voor bedrijfsapplicaties toe.

-7- Personalisatie en maatwerk

“Personalisatie is in een wereldwijde concurrentie een differentiatiestrategie die fabrikanten toepassen om onderscheidend te blijven”, stelt de studie Mass Personalization with Industry 4.0 by SMEs gepubliceerd door het tijdschrift Procedia Manufacturing.

Het aanbieden van gepersonaliseerde producten kan startups én gevestigde merken helpen om productlijnen uit te breiden en de verkoop te verhogen, meldt de New York Times. meldt de New York Times.

Het eerdere aangehaalde Deloitte Insights merkt op dat hoewel personalisatie en maatwerk (gemaakt voor een specifieke niche) vroeger uitsluitend voorbehouden waren aan de rijken, dit niet langer het geval is.

“Digitale technologieën, met name het internet, hebben personalisatie en maatwerk beschikbaar gemaakt voor een breed scala aan consumenten, waardoor het kosteneffectiever is om aan de vraag te voldoen.”

-8- Wendbare productie

Als er iets is dat Covid-19 ons heeft geleerd, dan is het wel dat de toekomst niet altijd voorspelbaar is. In een dergelijke omgeving kunnen agile bedrijven elke storm doorstaan waar ze zich middenin bevinden. Bedrijven die agile manufacturing voeren, zijn wendbaar.

Een wendbaar bedrijf past zich snel aan veranderingen aan of vindt zichzelf zelfs opnieuw uit als de situatie daarom vraagt. McKinsey stelt in The journey to an agile organization dat wendbare organisaties verschillen van traditionele organisaties. Wendbare organisaties “brengen een gemeenschappelijk doel bij en gebruiken nieuwe gegevens om beslissingsrechten te geven aan de teams die het dichtst bij de informatie staan.”

Salesforce voegt toe dat “fabrikanten die klaar zijn voor de toekomst, wendbaar blijven wanneer ze worden geconfronteerd met plotselinge veranderingen in de vraag. 84% van dergelijke toekomstbestendige fabrikanten zegt erop ingesteld te zijn om snel te kunnen reageren op veranderingen in de markt.”

-9- Verkoop direct aan consumenten

Bedrijven die de negatieve effecten van de Covid-19 pandemie van zich af willen schudden, zullen nieuwe manieren moeten vinden om de verkoop op te schroeven. Eén manier om dit te doen is via het direct-to-consumer (D2C) model, stelt Forbes.com.

Het D2C-model houdt in dat tussenpersonen worden uitgeschakeld en dat de producten van de fabrikant rechtstreeks naar de consument worden gebracht.

Productiebedrijven die voor dit model kiezen, zijn vaak in staat om het volledige klanttraject te beheren en hun merkreputatie te verbeteren, alle klanten een consistente ervaring te bieden, de loyaliteit te verbeteren en de winst te verhogen, aldus het Forbes-artikel.

-10- Duurzame productie

Het idee dat de productieprocessen die de wereld sinds het begin van de industriële revolutie heeft gebruikt, slecht zijn voor het milieu, is geen nieuws meer. Daarom zijn vooruitziende fabrikanten op zoek naar duurzame manieren om goederen te produceren via het concept van green manufacturing.

Volgens de EPA, de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), “realiseert een groot en groeiend aantal fabrikanten aanzienlijke financiële en milieuvoordelen van duurzame bedrijfspraktijken”.

De EPA definieert duurzame productie als het vervaardigen van “producten door middel van economisch verantwoorde processen die de negatieve milieueffecten minimaliseren en tegelijkertijd energie en natuurlijke hulpbronnen sparen”. Volgens de EPA kan vergroening in de productie de “veiligheid van werknemers, gemeenschap en producten” verbeteren.

Dit artikel met de 10 trends is samengesteld door Aikehan. Ningbo Aikehan is een Chinese fabrikant van onder meer spuitgietmatrijs- en aluminium/zink spuitgietdelen, CNC-bewerkingsonderdelen en kunststof injection onderdelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven