Uitstel van betaling voor gieterij Lovink • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Uitstel van betaling voor gieterij Lovink

Gieterij Lovink in Terborg heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Zutphen. Het gaat om de onderdelen Lovink Technocast en Handmouldings. Bij deze 2 bedrijven werken 165 mensen. De gieterij is bijna 109 jaar oud. Het vormt de oorsprong van moederbedrijf Royal Lovink Industries. Bedrijfsonderdeel Lovink Enertech valt buiten de surseance.

De economische teruggang vanwege de coronamaatregelen zijn mede aanleiding voor de surseance, meldt De Gelderlander. Maar volgens de bedrijfsleiding verkeert de gieterij al langer in zwaar weer.

Tijdens de kredietcrisis kon de gieterij maar ternauwernood overleven. Een poging om een overnamekandidaat voor de gieterij te vinden was (nog) steeds niet gelukt.

De werknemers zijn dinsdagochtend ingelicht. De 40 mensen die op het bedrijf werkten, hoorden dat in de kantine, waar ze op 1,5 meter van elkaar zaten. De andere werknemers hebben thuis een mail gekregen met de boodschap. 

‘Geen andere optie meer’

Aandeelhouders Dirk Jan en Alexander van den Hout noemen het in een persbericht “verschrikkelijk” dat er geen andere optie meer was dan een surseance.

Het bijna 109 jaar oude bedrijf is een begrip in de regio, net als Vulcanus in Langerak, Gieterij Doesburg en Pentair Fairbanks Nijhuis in Winterswijk. Het zijn de laatste nog actieve gieterijen in de regio. Gieterij Neede en Vulcanus gingen begin vorig jaar failliet, maar Vulcanus werd kort daarna overgenomen door Machine Fabriek Elburg. 

Gietijzeren producten

Bij Lovink produceren Technocast en Handmouldings wereldwijd gietijzeren producten en onderdelen, voor compressoren en pompen en ook voor turbo’s in trucks, kachelfronten en pannen en pandragers voor gasfornuizen. Volgens Lovink is er overcapaciteit in de markt voor gietwerk.

Lovink heeft sinds 2006 ook een Polen productielocatie waar producten geëmailleerd worden. Hier werken ruim 70 mensen. Er zijn onderhandelingen gaande met een bedrijf om dit deel over te nemen. 

Lovink Enertech, waar 35 mensen werken, valt buiten het faillissement. Dit deel van het bedrijf produceert kabelgarnituren, onder meer voor de energiemarkt, en is volgens de bedrijfsleiding gezond. 

Update:

Gieterij Lovink failliet (26 mei 2020)

Lees ook:

Failliet Vulcanus maakt doorstart (29 maart 2019)

Vulcanus failliet (21 februari 2019)

Gieterijen Achterhoek willen verduurzamen (13 maart 2018)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven