Gieterijen Achterhoek willen verduurzamen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gieterijen Achterhoek willen verduurzamen

De directie van zes ijzergieterijen in de Achterhoek zijn met elkaar in gesprek om te kijken hoe ze in de toekomst kunnen samenwerken, en zo minder belastend zijn voor het milieu, en bovendien beter kunnen functioneren. Dit meldt De Gelderlander.

Het gaat om de bedrijven: Vulcanus in Langerak, Lovink in Terborg, Gieterij Doesburg, Gieterij Neede, Pentair Fairbanks Nijhuis in Winterswijk en Nefit in Deventer. Michiel Scheffer, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Gelderland vraagt de bedrijven te bekijken hoe ze slimmer en schoner kunnen produceren. Dus met minder grondstoffen en minder afval.

Productie samenbrengen lastig

De gesprekken zouden onder meer gaan over of het mogelijk is productie van de gieterijen samen te brengen. Die productie zou dan worden verplaatst naar een nieuwe locatie, eventueel op het A18 Bedrijvenpark bij Doetinchem. Dit blijkt voorlopig niet haalbaar omdat de productieprocessen te verschillend zijn en er ook te verschillende prodcuten geproduceerd worden.

Samenwerken bij inkoop schroot

Wel wordt gekeken of op andere terreinen samenwerking mogelijk is. Bijvoorbeeld bij de inkoop van schroot, als grondstof voor de ijzergieterijen. Gedacht wordt daarbij zo veel mogelijk in de eigen regio in te kopen, zodat het rondrijden met schroot wordt beperkt. Schroot uit de buurt betekent minder afval voor de regio en lagere transportkosten voor bedrijven.

De gieterijen maken nu een plan waarbij mogelijk een verzoek om financiële steun wordt gevraagd aan de provincie voor de uitvoering. De bedrijven hebben vorig jaar al een plan van aanpak opgesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven