Ga naar hoofdinhoud

Trumpf, Bystronic, Aida en Amada winnen EuroBlech Award

Trumpf, Bystronic, Aida en Amada hebben de EuroBlech Awards gewonnen. Trumpf werd door het publiek tijdens EuroBlech 2022 zelfs 2 keer bekroond, in de categorieën Oppervlaktebehandeling en Verbindingstechnologie. Bystronic won bij Automatisering en handling, Aida bij Vorm- en stanstechnologie en Amada in de categorie Scheidingstechnologie.

Dit jaar hebben in totaal 60 bedrijven zich kandidaat gesteld in de 5 categorieën, voor de prijs van meest innovatieve producten, oplossingen en digitaliseringsconcepten op de internationale technologiebeurs voor plaatbewerking, meldt MM Machinenmarkt. Voor het eerst was er dit jaar geen jury, maar besliste een publieksstemming wie de winnaars werden.

Finalisten en winnaars bijeen in Hannover (foto: MM Machinenmarkt/Photovision DH).

Oppervlaktebehandeling

In de categorie Oppervlaktebehandeling won Trumpf met de EdgeLine Bevel met de nieuwe ‘Curve’-functie (automatische lasnaadvoorbereiding). Lasersnijproces EdgeLine Bevel, voor het aanbrengen van afschuiningen, verzinkingen en vullingen op onderdelen kan met Curve nog meer.

Zowel afschuiningen als verzinkingen kunnen worden gesneden en randen kunnen direct op de lasersnijmachine rond worden gemaakt. Dit vermindert het aantal extra processtappen en voorkomt scherpe platen. Afgeronde randen verhogen de visuele kwaliteit van de onderdelen en verminderen tevens het risico op snijwonden.

Trumpf won van de andere genomineerden Arku (ontbraammachine Edge Breaker 6000, uitgerust met de intelligente Wizzard-software) en Q-Fin (ontbraam-, slijp- en kantafrondingsmachine SER1200 Multibrush)

Automatisering en handling

In de categorie Automatisering en handling kreeg Bystronic de Award voor de BySoft Suite. Met softwaresuite BySoft kunnen bedrijven in de plaatwerkindustrie hun hele bedrijf digitaliseren, ongeacht de omvang of het huidige niveau van digitalisering. Het is een open software-ecosysteem waarmee verschillende toepassingen, ongeacht fabrikant,  kunnen worden geïntegreerd, van bestelling tot levering.

De andere genomineerden in deze categorie waren Trumpf (met software Oseon) en LVD (robotbuigcel Ulti-Form met automatische programmeersoftware Cadman-Sim).

Vorm- en stanstechnologie

In de categorie Vorm- en stanstechnologie won Aida met de DSF-NE2-persserie. Deze 2-punts direct-servo monoblokpersen zijn uitgerust met Aida’s eigen servomotor, die zorgt voor lage snelheden en een hoog koppel.

Het directe aandrijfmechanisme verbindt de motoras rechtstreeks met het aandrijftandwiel en het hoofdtandwiel, wat zorgt voor nauwkeurige en hoogwaardige vormingsresultaten. Daarbij combineren de persen de hoge stijfheid van een monoblock frame met de flexibiliteit van de vrij programmeerbare servobewegingen van de Aida DSF, de Direct Servo Former technologie. Bovendien maakt de persserie geluids- en trillingsarme vervormingen mogelijk tot 120 slagen per minuut.

Amada (elektrische afkantpersserie EGB-1303 ATCe tot 1300 kN) en Schuler (Visual Quality Inspection: automatische foutdetectie tijdens het vormen waren de andere genomineerden in deze categorie.

Scheidingstechnologie

In de categorie Scheidingstechnologie won Amada met de Regius-3015Aje Beam control technology. de Regius lasersnijmachine is uitgerust met een nieuwe laserbesturing die zorg voor een glad snijoppervlak.

De nieuwe AMNC4ie-besturing herkent de operator en verandert automatisch de taal op het display of de autorisatie, waardoor het aantal onderdelen dat mis gaat afneemt en de productiviteit toeneemt.

De andere genomineerden in deze categorie waren Trumpf (met lasersnijmachinekoeler Eco Cooler) en Consus ANT (met Abrasive Recycling Unit ARU).

Verbindingstechnologie

In de categorie Verbindingstechnologie won opnieuw Trumpf, dit keer met de nieuwe BrightLine Scan. Deze technologie verbetert de robuustheid en stabiliteit van het lasproces en maakt bijzonder uniforme lasnaden mogelijk. Het proces stelt gebruikers in staat de laserstraal gelijktijdig via de robot en de laserscanner te verplaatsen.

Naast de voorwaartse beweging van de robot maakt deze combinatie van robot en scanner ook een andere vrij programmeerbare laserbeweging in elke richting mogelijk. Speciaal ontwikkelde lichtgewicht spiegels kunnen deze ‘oscillerende’ beweging maken. Door deze technologie wordt de maximale plaatdikte bij warmtegeleidingslassen verdubbeld tot maximaal 6 mm.

Andere genomineerden in deze categorie waren Engmar (met de Atmoflow afzuigunit) en Esta Apparatebau (met het Dustomat Hydro natscheidingssysteem).

Tijdens EuroBlech

Alle genomineerden en winnaars van de Euroblech Award zijn op de eerste dag van de plaatbewerkingsbeurs EuroBlech in Hannover bekendgemaakt. Dit gebeurde door beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions en de vakbladen Blechnet en MM Maschinenmarkt

EuroBlech is nog tot en met 28 oktober in Hannover.

Lees ook:

Trumpf 3D-lasersnijden: sneller en zuiniger (18 januari 2022)

Amada biedt nieuw niveau in autonoom lasersnijden (1 februari 2021)

Q-Fin wint BlechExpo Award (12 november 2019)

Q-Fin wint EuroBlech Award E-Mobility (25 oktober 2018)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven