Trumpf 3D-lasersnijden: sneller en zuiniger • Metaal Magazine
Nieuws

Trumpf 3D-lasersnijden: sneller en zuiniger

BrightLine Speed verhoogt de snijsnelheid bij een plaatdikte van 1 mm tot 60%. Het kan gebruikt worden voor plaatdiktes tot 4 mm.

Trumpf heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die ervoor zorgt dat de snelheid en efficiëntie bij het lasersnijden van plaatmateriaal fors kan worden verhoogd. Met BrightLine Speed kan in het 1 tot 4 mm bereik plaatwerk fors sneller gewerkt worden, stelt de fabrikant, tegen de helft minder gasverbruik dan bij conventioneel lasersnijden.

“Met BrightLine Speed kunnen we de snijsnelheid tot 60% verhogen voor platen tot 4 mm dik”, zegt Trumpf-productmanager Ralf Kohllöffel.

Ook verbruikt de nieuwe technologie zo’n 50% minder snijgas per onderdeel dan conventioneel lasersnijden.

Jaarlijkse besparing tot 20.000 euro

Door het geoptimaliseerde straalprofiel kunnen namelijk X-Blast-sproeiers met een kleinere gatdiameter gebruikt worden. Het besparingspotentieel kan hierdoor oplopen tot 20.000 euro per jaar, stelt het bedrijf, afhankelijk van de plaatdikte en de geometrie van het onderdeel.

Behalve sneller en zuiniger maakt BrightLine Speed het snijproces tot 15% productiever met hetzelfde laservermogen. Daardoor is voor de productie van elk onderdeel minder energie nodig is. Dat maakt het duurzamer.

Robuuster proces

Een hogere totale productiviteit vereist niet alleen snelle bewerkingstijden, maar ook robuuste processen. BrightLine Speed ​​​​maakt tot 20% hogere instelhoeken op het componentoppervlak mogelijk.

Het voordeel wordt duidelijk door een betere snijkantkwaliteit, bijvoorbeeld bij het snijden van binnenhoeken of bij het bewegen over randen.

Verdeling laservermogen

Voor BrightLine Speed wordt een laser gebruikt met een hogere straalkwaliteit. Deze is uitgerust met een spiewissel om in de gepatenteerde 2in1-laserlichtkabel een speciale vermogensverdeling tussen kern en ring te genereren (foto en illustratie: Trumpf).

Voor BrightLine Speed wordt een laser gebruikt met een hogere straalkwaliteit dan standaard. De basis is een nieuwe, door Trumpf gepatenteerde laserlichtkabel (LLK). Deze omvat een speciale ‘2-in-1’-technologie met een vezelkern en daaromheen een vezelring. Twee vezels in één kabel dus.

Nieuw straalprofiel

Een TruDisk-schijflaser koppelt het laserlicht in de LLK en verdeelt het laservermogen over de binnenste kern en de buitenste ring met behulp van een wedge switch (spiewissel).

Door de volledig gewijzigde vermogensverdeling en het nieuwe straalprofiel worden eerder als tegenstrijdig ervaren invloedsfactoren, nu juist gecombineerd.

Dit stelt gebruikers in staat om het laservermogen en het straalprofiel nauwkeuriger en flexibeler aan te passen aan de dikte van de plaat die op dat moment wordt verwerkt.

Verhoogt concurrentievermogen

“Onze nieuwe snijtechnologie is sneller en verbruikt minder gas – en dat vertaalt zich in tastbare kostenbesparingen en een echte productiviteitsstijging voor onze klanten,” zegt Kohllöffel.

Dit alles verhoogt het concurrentievermogen van het metaalbedrijf aanzienlijk en biedt bovendien een verbeterde CO-voetafdruk.

De nieuwe technologie biedt vooral voordelen voor het 3D-snijden van hot-forming onderdelen, die gebruikt worden bij de productie van bijvoorbeeld B-stijlen en deurframes in de autosector.

Video

Lees meer over de TruLaser Cell 8030 met BrightLine Speed en bekijk video’s, onder meer hoe het werkt vergeleken met conventioneel lasersnijden (premium)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven