Q-Fin wint Blechexpo award • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Q-Fin wint Blechexpo award

De Q-Fin SER zoals die bij de Metavak werd getoond (foto: Metaal Magazine.

Het Nederlandse Q-Fin heeft tijdens de Blechexpo de award gewonnen in de categorie Oppervlaktetechniek. Andere winnaars van een Blechexpo award in Stuttgart waren Schuler, Trumpf, Kjellberg en Cenit. Q-Fin won vorig jaar ook al een Duitse award. Toen ging het in Hannover om de Euroblech award in de categorie e-Mobility.

De prijzen tijdens de Blechexpo in Stuttgart werden uitgereikt in de categorieën Stans- en omvormtechniek, Scheidingstechniek, Verbindingstechniek, Oppervlaktetechniek, Handling/Automatisering.

Oppervlaktetechniek

Q-Fin won bij Oppervlaktetechniek met de Super Edge Rounder SER600. Met deze nieuwe machine worden platen in één bewerking ontbraamd en afgerond, met een snelheid van 1 m/min en een radius van 2 mm (R2) aan de randen van het product. 

De enige andere genomineerde in deze categorie was Arku (met de EdgeBreaker 3000 ontbraammachine).

Stans- en vormtechniek

Schuler won in de categorie Stans- en vormtechniek met de MC 125. Deze ‘slimme’ ponsmachine is speciaal voor kleine en middelgrote bedrijven, om ze voor te bereiden op het verbinden en digitaliseren van vormtechnologie. Dankzij intelligente sensoren kan de machinetoestand van de MC 125 op elk moment (ook op afstand) worden gecheckt, wat zorgt voor een hogere productiviteit en beschikbaarheid van de ponsmachine.

Andere genomineerden waren Andritz Kaiser (pons- en vormmachines met 2000 kN ‘Top Line’) en Meusburger (gestandaardiseerd stans-buigframe, exclusief voor Bihler NC-persen).

Scheidingstechniek

Bij Scheidingstechniek won Kjellberg met plasmasnijmachine Q 3000. Deze combineert nauwkeurig plasmasnijden met de eisen die samenhangen met een gedigitaliseerde productie. Dit laatste via gebruikersinterface Q-Desk. Real-time procesgegevens en systeeminformatie van alle componenten kunnen op een pc of mobieltje webbased beschikbaar worden gesteld, zodat continue conditiebewaking van de componenten en het snijproces mogelijk is. 

Kjellberg won van de andere genomineerden Eagle (lasersnijmachine iNspire 1530 15 kW) en Nlight (fiberlasersnijmachine Corona).

Verbindingstechniek

In de categorie Verbindingstechnologie kreeg Trumpf de award met de TruLaser Station 7000. Deze 3D laserlasmachine maakt zeer productief laserlassen in het segment compacte 3D-lasersystemen mogelijk. Het systeem zorgt voor snellere lasprocessen, minder niet-productieve uren, hogere lasdiepten dan voorheen en volledige 3D-bewerking voor kleine assemblages. Ook is voor het eerst de gepatenteerde Bright-Line-Weld-technologie beschikbaar in een compact laserlasssysteem.

Andere genomineerden waren Blue Lasertools (met Penwelder, een systeem voor handmatig fijnlassen) en Fronius (TPS/i Twin Push: tandemlasproces voor diverse draadaanvoersnelheden).

Automatisering

Bij Automatisering ging de award naar Cenit. Met software voor het scheiden en samenvoegen van Fastsuite editie 2 heeft Cenit een fabrikant-overschrijdend platform gecreëerd dat klassieke CAM- en OLP-systemen vervangt. Niet alleen voor robots, maar voor alle machines en systemen zijn er interdisciplinaire en eenvoudigere procesbeschrijvingen. Deze benutten voor elk proces, elke robot en elke machine dezelfde universele taal.

Andere genomineerden in deze categorie waren Bystronic (met Robot Manager: CAM-software voor de macro-programmering van buigrobots) en Hans Schröder Maschinenbau (Evo-Center: gemotoriseerde zwenkbuigmachine. 

Blechexpo awards

De innovatieprijzen Blechexpo awards werden gepresenteerd door MM Maschinenmarkt en Blechnet. Het is powered by beursorganisator Schall en Blechexpo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven