Teqram, Van Ommen en Widenhorn winnen TechniShow Awards • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Teqram, Van Ommen en Widenhorn winnen TechniShow Awards

Teqram, Van Ommen en Widenhorn hebben de TechniShow Innovation Awards 2022 gewonnen. Tijdens de Avond van de Maakindustrie in de Utrechtse Jaarbeurs hebben zij de prijzen in ontvangst genomen uit handen van juryvoorzitter Eveliene Langedijk.

Zij noemde tijdens de avond de kwaliteit van de inzendingen hoog. “Het is goed om te zien dat de maakindustrie in Nederland innovatiekracht heeft en diversiteit toont.”

Uit de genomineerden kwamen in de categorie Flexibel Produceren uiteindelijk Teqram uit de bus met de EasyGrinder. Van Ommen won met de Phantom-frees (in de categorie Slim Produceren ) en Widenhorn met de Afraapmodule (in de categorie Digitale Fabriek).

Teqram

De EasyGrinder van Teqram past volgens de jury in het plaatje van de categorie Flexibel Produceren dat “oplossingen steeds toegankelijker worden”. “Deze oplossing automatiseert slijpwerk dat nu nog vaak handmatig met elektrisch handgereedschap moet worden gedaan. Nu hanteert een robot diezelfde gereedschappen.”

“Opmerkelijk is vooral de toepassing van de in eigen huis ontwikkelde Vision-techniek. Hierdoor herkent de robot waar de onderdelen liggen, welke vorm ze hebben en wat er moet gebeuren. Dit vergroot de flexibiliteit van de industriële robots in autonome fabrieken radicaal.”

“Door deze oplossing is er geen programmering meer nodig. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een pallet met producten naast de robot neer leggen en de rest gaat vanzelf. Een schoolvoorbeeld van flexibel produceren.”

Van Ommen

Bij de inzendingen voor Slim Produceren blijkt dat er verschillende benaderingen mogelijk zijn om slim te produceren, stelde de jury. “Je kunt een machine slimmer maken met sensoren, tasters et cetera, waardoor niet de operator, maar de machine zelf aangeeft dat iets niet goed gaat of een storing dreigt. Zo wordt niet-productieve tijd beperkt en uitval voorkomen.”

“Deze systemen worden steeds geavanceerder, compacter en makkelijker te programmeren. Er zit veel intelligentie in. We zien hier de eerste stappen in het gebruik van data. Door data te verzamelen en te analyseren en de uitkomsten toe te passen wordt die intelligentie steeds groter.”

“Een andere benadering is via universele gereedschappen die verschillende bewerkingen kunnen uitvoeren. Dit resulteert in kortere bewerkingstijden. Weer een andere benadering, die we bij de inzendingen ook terugzien, is het geven van hulpmiddelen aan operators, waardoor ze hun werk beter en sneller kunnen uitvoeren.”

Van Ommen, winnaar in deze categorie met de eigen Phantom-frees, viel mede op omdat het eigenlijk een dubbele inzending leek, volgens de jury: een frees en het gebruik van iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren.

De frezer ziet dankzij de iconen in één opslag wat het ideale inzetgebied van het gereedschap is. De jury viel dan ook niet zozeer voor de frees maar voor de iconen. En vooral voor het loslaten van de traditionele DIN-normen, waar de jonge generaties programmeurs, zeker HBO-geschoolden, minder vertrouwd mee zijn. “Het is mooi om te zien dat Van Ommen traditionele zaken los durft te laten om verder te komen. Dat is in de vaak behoudende metaalindustrie niet vanzelfsprekend.”

Widenhorn

Bij de categorie digitale fabriek gaat het om de fabriek zelf maar ook om de digitalisering van de hele keten. De inzendingen in deze categorie lieten mooie voorbeelden zien van beide aspecten. De indruk van de jury is dat de digital supply chain snel terrein wint.

“De software die hiervoor nodig is, wordt steeds beter en toegankelijker voor meer bedrijven. Het gaat echt mogelijk worden dat gegevens die op één plek worden ingevoerd, vervolgens door alle schakels in de keten kunnen worden gebruikt, waardoor administratieve rompslomp verdwijnt, heel veel tijd wordt gewonnen en fouten worden voorkomen.” 

Intern ziet de jury steeds meer de koppeling en integratie van verschillende systemen, waardoor de samenwerking tussen de diverse afdelingen – van verkoop en werkvoorbereiding tot en met productie en het magazijn, steeds vloeiender verloopt. Belangrijke aspecten hierbij zijn ook de rust en het overzicht dat hierdoor in de fabrieken ontstaat.

(Foto’s: MichielTon.com)

Winnaar Widenhorn toont dat ook het kleinere mkb kansen van automatisering en digitalisering omarmen, meent de jury. “De Afraapmodule van Widenhorn is bij uitstek een oplossing die dit mogelijk maakt. Doordat de Afraapmodule kan worden geïntegreerd met CADCAM, Calculatie & Shopfloor software  én ERP wordt het mogelijk om te allen tijde de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen.”

“Er wordt enorm veel tijd van medewerkers bespaard, omdat informatie op ieder moment beschikbaar is. Er hoeft niet meer gezocht naar producten, locaties of papieren. Zo zorgt de AfraapTool voor organisatorische rust.”

Lees ook:

Genomineerden TechniShow Awards bekendgemaakt (2 juni 2022)

Dossier TechniShow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven