Genomineerden TechniShow Awards bekendgemaakt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Genomineerden TechniShow Awards bekendgemaakt

BMO, CNC Freestechniek, ECI Software Solutions, LVD, Oude Reimer, Q-Fin, Renishaw Benelux, RobWelding, Stichting LAC, Teqram, Valk Welding, Van Ommen / Phantom en Widenhorn zijn de 13 genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards. De bedrijven dingen mee in een van de categorieën: Flexibel Produceren, Slim Produceren of Digitale Fabriek.

De jury van de prestigieuze prijs is positief over het niveau van de inzendingen en ziet een verdere evolutie van digitalisering in de maakindustrie. De nominaties per categorie (in alfabetische volgorde):

Flexibel Produceren

De grootste categorie (6 genomineerden) is Flexibel Produceren. Bij flexibel produceren is een fabriek in staat om steeds andere producten te realiseren met de kortst mogelijke doorlooptijden, van offerte tot levering en van order tot levering. Hierbij kunnen kleine series worden geleverd en enkelstuks.

BMO Automation
De BMO Iridium Robotcel wordt op de Technishow 2022 voorgesteld in de nieuwe Hybrid uitvoering. Hybrid Automation staat voor het slim combineren van pallet-en productbelading in één CNC-automatisering. Daarmee kan de verspanende industrie kleine series en enkelstuks door elkaar produceren of grote series opsplitsen in meerdere kleinere series en deze door elkaar in volgorde van continue veranderende prioriteiten produceren.

LVD Company
LVD heeft de Ulti-Form met automatische programmering ingezonden. Deze genereert zelf buig- en robotprogramma’s en maakt een correct gebogen stuk vanaf een 3D-bestand in minder dan 20 minuten. Het inleren van de robot aan de kantbank hoeft niet meer. Ulti-Form is flexibel tijdens de productie of het nu om kleine of grote series gaat, automatisch of toch manueel. De universele grijper past zich automatisch aan het onderdeel aan. De grootte varieert van 50 x 100 mm tot 1200 x 800 mm. Het kunnen ook lange en complexe vormen zijn.

RobWelding
Van RobWelding komt met een slim malwisselsysteem dat opvalt door zijn eenvoud en kracht om snel en simpel een malwissel door te voeren. Een ‘standaard’ palletwagen kan gebruikt worden voor het beladen en ontladen van de manipulator, waarna met deze palletwagen vrij en dus flexibel het logistieke pad gekozen kan worde. Het systeem is uitbreidbaar voor agv’s. De sensoren zorgen ervoor dat de mal automatisch herkend wordt en het juiste programma wordt gestart. Zo wordt de drempel om producten naar de robot te halen verkleind.

Stichting LAC
Het Smart Welding Factory (SWF)-platform van Stichting LAC maakt dat gebruikers automatisch robotprogramma’s kunnen genereren, lasdata kunnen opslaan voor hergebruik en real time de laskwaliteit kunnen monitoren. Ook is het voor- en nacalculatie-proces van laskosten voor offertes geautomatiseerd. Het SWF-platform is verder volledig merk-onafhankelijk, zodat ieder merk (las)robot, (las)cobot en lasbron en ieder lasproces ondersteund wordt. Dit alles is mogelijk door Model Based Definition en Model Based Manufacturing-technologie te koppelen met Digital Twin technologie.

Teqram
Met de EasyGrinder doet Teqram een gooi naar de prijzen. Teqram heeft de zogeheten EasyEye ontworpen. Deze camera kan de producten inscannen door alle contouren na te lopen en zo het product in kaart te brengen. Dit zorgt ervoor dat niet voor ieder nieuw product handmatige programmering nodig is, Het kan simpelweg worden ingescand door de EasyEye. De EasyGrinder maakt gebruik van deze applicatie. Hiermee zijn de producten  op een bed plaatsen en automatisch, zonder programmeren, te ontbramen, te slijpen en te schuren.

Valk Welding
Met het Virtual Robot Programming System (VRPS) van Valk Welding kan een handheld een beweging maken die de basis vormt van het programma dat door de robot wordt geperfectioneerd en uitgevoerd. VRPS combineert hiermee als eerste systeem in de markt de eenvoud van positiebepaling via virtual reality met de high-end techniek van een industriële lasrobot voor het controleren en corrigeren van deze positiebepaling. Zo biedt VRPS een oplossing voor het opvangen van onnauwkeurigheden die zijn verbonden aan de VR-techniek.


Slim Produceren

De tweede categorie is Slim Produceren; foutloos produceren omdat elke productiestap honderd procent wordt gecontroleerd. Met zero defect worden faalkosten geminimaliseerd. De 5 genomineerden in deze categorie zijn:

CNC Freestechniek
De Hufschmieds SonicShark van CNC Freestechniek is volgens het bedrijf het oor van een machine. Het menselijke oor wordt vaak gebruikt voor het beoordelen van het verspaningsproces. Dit is echter persoonsafhankelijk en daardoor relatief, want ook ervaring is een factor. Met Hufschmieds SonicShark wordt het menselijk oor vervangen door digitale sensoren en in 3D-geanalyseerd. Als het geluid constant is, draait het proces goed. Zo is het hele verspaningsproces (ook tijdens onbemand produceren) mens-onafhankelijk te monitoren en is bijtijds in te grijpen bij afwijkingen.

Oude Reimer
De OR-APH (Oude Reimer –Automated Preset Handling) is een eigen ontwikkeld systeem voor het automatisch voorinstellen van gereedschappen voor bewerkingsmachines. Dit modulair op te bouwen systeem is door het gebruik van een robot en Haimer-voorinstelapparatuur als maatwerk aan de klant aan te bieden. Ook de gebruikte software is zelf ontwikkeld. Automatisch voorinstellen optimaliseert, digitaliseert en vereenvoudigt het productieproces. Waar eerder handmatige handelingen nodig waren om gereedschappen voor in te stellen, wordt met de automatische voorinstelling veel tijd bespaard.

Q-Fin Quality Finishing Machines
De F1200 XL van Q-Fin onderscheidt zich niet alleen door het opvallende design en de hoge snelheid waarmee producten gefinisht kunnen worden. Het zijn de software-oplossingen in combinatie met 17 software-gestuurde motoren in de machine die er voor zorgen dat de machine helemaal Industrie 4.0-gereed is. Met vier bewerkingsstations op amper 2 meter kan deze compacte machine ontbramen, afronden en finishen in één doorgang en op hoog tempo. Met voorgedefinieerde programma’s kan de kwaliteit van de productfinish vastgelegd en geborgd worden. 

Renishaw Benelux
Met de QE-serie begeeft Renishaw Benelux zich op het gebied van radiotransmissie tastersystemen voor CNC-machines. De QE-serie on-machine tastsystemen bestaat uit een ultracompacte RMI-QE (radio machine interface-quad extended) radio-interface met een communicatieprotocol. Dat maakt het toekomstbestendig om een nieuwe generatie Renishaw-sensoren en slimme apparaten te ondersteunen. Belangrijke updates voor de complete range van deze QE-serie radiotransmissie tasters bieden een lange batterijduur. De vereenvoudigde set-up van deze serie maakt via de compatibele Probe Set-up app voor smartphones, ook diagnoses op afstand mogelijk.

Van Ommen / Phantom
Phantom vereenvoudigt CNC-frezen met een universele VHM frees met werkgebied-icoon. De Phantom HP2 kan boren, frezen, full slotten én 45 graden induiken. De Nederlandse gereedschapsfabrikant laat hierbij de DIN-normering los en gebruikt voortaan iconen om zonder rekentabel te kunnen programmeren. De frees is gecoat met een aluminiumchroomnitride (AlCrN) coating, geschikt voor droog en nat verspanen. De langere standtijd betekent een hogere betrouwbaarheid van de frees, wat belangrijk is nu steeds meer bedrijven automatiseren.


Digitale Fabriek

Tot slot is er de categorie Digitale Fabriek.  Bij een digitale fabriek zijn alle informatiestromen intern digitaal naadloos en veilig verbonden: van kantoor, design, productie, logistiek tot aan onderhoud en beheer. De genomineerden in deze categorie zijn:

ECI Software Solutions
Bedrijven in de maakindustrie werken steeds nauwer samen. Informatie uitwisselen over inkoop-en verkooporders, orderbevestigingen, levertijden en facturatie staat daarbij centraal. Zo krijgen bedrijven steeds meer inzicht in de logistieke keten en kunnen ze efficiënter samenwerken. Belangrijk binnen deze ketenintegratie is de automatisering. Het integreren van de verschillende ketens en het automatiseren van verschillende processen is namelijk complex tussen meerdere bedrijven (afnemers en leveranciers). ECI  Gatewise van ECI Software Solutions is een platform voor de maakindustrie dat bedrijven en hun IT-technologieën verbindt door processen over meerdere applicaties heen te automatiseren.

Widenhorn
Steeds meer machines hebben automatisering of een geautomatiseerd plaatmagazijn. Maar dan zijn de gesneden onderdelen nog steeds niet gereed voor levering of voor de volgende bewerking. En hoe is op ieder moment de locatie en status van een product te zien, zonder de fabriek in te hoeven lopen? Die uitdaging lost de Widenhorn Afraapmodule op. Deze is geïntegreerd met de PROfirst CADCAM, Calculatie & Shopfloor software en met ieder willekeurig ERP-systeem. De oplossingen van Widenhorn lieten al realtime aan het ERP zien welke producten van een order genest of gesneden waren. Nu wordt ook teruggekoppeld hoeveel er afgeraapt zijn. De medewerkers die de nesting uitrapen, krijgen op een groot scherm de nesting te zien. Met kleuren zien ze duidelijk welke onderdelen erin zitten.

De winnaars van de drie Awards worden voorafgaand aan de vakbeurs op 29 augustus bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven