Ga naar hoofdinhoud

TechniShow: oplossingen voor slim produceren

TechniShow 2022? Die wordt vergeleken met de vorige editie – compacter terwijl het aanbod completer is, stelt Jaarbeurs. Exposanten focussen op de innovaties. Daarmee kunnen maakbedrijven inspelen op trends als reshoring, kortere doorlooptijden, kleinere series, gebrek aan vakmensen en verduurzaming. 3D-printen krijgt met een Techniek- en Procesplein én een Theater speciale aandacht. Ook zijn er Guided Tours.

Jennie Elzinga, sales projectmanager bij Jaarbeurs, telt net als veel exposanten de weken af totdat dinsdag 30 augustus de grootste beurs voor de maakindustrie in de Benelux de deuren opent.

‘Betrokken exposanten’

“In de twintig jaar dat ik actief ben in beurzenland heb ik nog nooit zulke betrokken exposanten meegemaakt. Ze kunnen niet wachten om eind augustus naar buiten te komen met hun producten en diensten op de eerste TechniShow sinds 2018.”

Grootste vakbeurs in Jaarbeurs dit jaar

“Want ook al wordt de 2022-editie van TechniShow een compacte versie”, vervolgt ze. “het blijft de grootste technologiebeurs voor de maakindustrie in de hele Benelux. Technishow, in combinatie met ESEF Maakindustrie, is veruit de grootste vakbeurs dit jaar die in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt.

Slim, geautomatiseerd en duurzaam produceren

De compactheid doet niets af aan de compleetheid van TechniShow, stelt ze. De exposanten die zich definitief hebben aangemeld – de lijst groeit nog wekelijks – staan garant voor een compleet overzicht van wat de maakindustrie nodig heeft om slim, vergaand geautomatiseerd en duurzaam te kunnen produceren.

Overzicht van indeling hallen

Machines (hal 7 plaat- en buisbewerking, hal 11 en 12 verspanende machines en meettechniek), gereedschappen, meettechnologie (hal 11), software, verbindings- en oppervlaktetechnologie (hal 7 respectievelijk hal 8), automatisering met robots en cobots (hal 12), smart industry oplossingen, 3D-printen (hal 11): de bezoeker van TechniShow 2022 vindt het van 30 augustus tot en met 2 september allemaal in de Jaarbeurs Utrecht, aldus de organisatie.

‘Totale mix wordt evenwichtiger’

De bezoeker kan zowel vaste exposanten bezoeken, waaronder Trumpf Nederland, De Ridder, Dymato, Safan Darley, Valkwelding, Renishaw & Hexagon, als nieuwkomers leren kennen. Nieuwkomers zijn bijvoorbeeld Unil Lubricants, FenS en het Vlaamse CNC Soft.

“Je merkt dat exposanten méér dan vroeger gefocust zijn op twee of drie onderdelen uit hun portfolio. Daardoor kiezen ze vaak voor een wat kleinere stand. Dat geeft ruimte aan nieuwkomers. Deze zie je bij alle thema’s terug”, zegt Elzinga over deze trend.

Het totale overzicht van TechniShow wordt hierdoor nog completer, merkt ze. De bezoeker ziet nog meer innovaties en oplossingen voor alle aspecten van het maakproces.

‘Behoefte aan deelname is groot’

De TechniShow- en ESEF Maakindustrie- teams van de Jaarbeurs merken in hun dagelijkse contacten met (potentiële) exposanten dat de behoefte om deel te nemen aan de beurs groot is. Zij verwachten dan ook dat de lijst met exposanten nog verder zal groeien.

Leveranciers realiseren zich dat het fysieke contact op de beurs investeringsbeslissingen versnelt, vertelt Elzinga. “Dit is een markt voor live contact. Het gaat in deze industrie om processen en producten die kopers willen; ze willen elkaar in de ogen kijken.”

Fysieke ontmoetingen en live demonstraties zorgen in haar ogen voor vertrouwen, wat weer de basis vormt voor een investeringsbeslissing.

Voorregistraties door grote partijen

Investeren wil de maakindustrie dus als geen ander, aldus Elzinga. “We zien bij de voorregistratie dat grote bedrijven complete teams inschrijven; ze registreren niet één of twee medewerkers, maar direct meer dan tien.”

Dit heeft volgens haar mede te maken met de nieuwe kijk op de supply chains. Een trend die al eerder speelde, maar door corona, bijbehorende lockdowns en recent de oorlog in Oekraïne in een stroomversnelling is gekomen.

‘Nieuwe kansen door reshoring’

Reshoring vanuit Azië en zelfs Oost-Europa wordt ook voor Nederlandse en Belgische OEM’ers een steeds groter onderwerp. Dat schept nieuwe kansen voor toeleveranciers die qua productietechnologie up-to-date zijn, vertelt ze.

Automatisering en digitalisering

Automatisering en digitalisering zijn momenteel gewilde oplossingen, die verspreid op de beurs en in het lezingenprogramma ruim de aandacht krijgen.

In het Ketentheater op ESEF Maakindustrie, dat door de nieuwe halindeling dit jaar voor bezoekers van de TechniShow gemakkelijk toegankelijk is, komt dit onderwerp ruimschoots aan bod. Bijvoorbeeld in een dagelijkse paneldiscussie, waarin experts hun visie op de ontwikkelingen in de maakindustrie delen.

Antwoord op personeelsschaarste

Om op de reshoringtrend mee te kunnen liften, moeten maakbedrijven automatiseren en hun processen digitaliseren. Enerzijds omdat vakmensen schaars zijn, anderzijds om in te spelen op kortere doorlooptijden en grotere fluctuaties in de vraag van klanten. Flexibel produceren is noodzaak.

In hal 12 tonen exposanten de nieuwste oplossing voor productie-automatisering. In het kennistheater komt dit onderwerp eveneens aan bod, bijvoorbeeld in de presentaties ‘Planning als aanjager van productiviteit’ en ‘Smart Industry: is personeelsschaarste met automatisering op te lossen?’ Het verschil tussen robotisering en automatisering wordt uit de doeken gedaan in een presentatie door PKM.

Ruime aandacht voor additive manufacturing

Een onderwerp dat breed wordt uitgemeten, is additive manufacturing, oftewel 3D-printen. Bezoekers hebben dit onderwerp tijdens de vorige editie van de TechniShow in de top 3 gezet van thema’s waar ze méér van willen zien en meer over willen horen.

Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met 3D-printen of oriënteren zich op de techniek, geeft Jaarbeurs aan. Dit om in te spelen op trends als reshoring, het produceren van lichtere en meer duurzamere producten en het toenemende tekort aan vakmensen.

3D-Techniek- en 3D-Procesplein

TechniShow toont de technologie en op ESEF Maakindustrie staan 3D printbedrijven voor wie serieproductie met AM dagelijkse kost is. Op de TechniShow vinden bezoekers zowel een 3D-Techniek- als 3D-Procesplein.

Op het 3D-Techniekplein tonen exposanten als Dymato, Renishaw en Trumpf, hun 3D-printtechnologie, zodat de bezoeker zich een beeld kan vormen van de belangrijkste AM-technieken voor metaal.

“Op het 3D-Procesplein tonen we alle stappen die in het additive manufacturing proces nodig zijn, van CAD-software tot en met post processing”, zegt Elzinga over dit plein in hal 11. Hier staan exposanten zoals Rösler Benelux en Cadmes. De pleinen liggen naast elkaar. Hier worden ook concrete business cases gedemonstreerd.

Lezingen 3D-printen

Om bezoekers nog beter te informeren, wordt samen met Flam3D aan een lezingenprogramma gewerkt dat elke dag op de beurs gaat plaatsvinden. Hiervoor zijn al toezeggingen door bedrijven met AM-ervaring zoals KMWE, 3D Makerszone, Renishaw, Oceanz en Parts on Demand.

Het programma staat de ene dag in het teken van het proces en de andere dag in het teken van de AM-technologie. Op de eerste beursdag (30 augustus) is er een Guided Tour over 3D-techniek. Deze dag zijn er ook Guided Tours Verspaning, Plaatbewerking en Productieautomatisering.

‘Om uitdagingen aan te kunnen’

De TechniShow-editie van dit jaar biedt dus een compleet overzicht van state of the art oplossingen voor moderne maakbedrijven. De beurs wordt compacter dan bezoekers gewend zijn, maar daardoor zeker niet minder compleet, benadrukt Elzinga.

“Om als maakbedrijf de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen, zoals gebrek aan vakmensen, complexere producten, kortere doorlooptijden en duurzaamheid, heb je state-of-the-art technologie nodig. In de volle breedte van het maakproces. Dat vinden de bezoekers dit jaar op een compacte Technishow.”

Meer informatie en aanmelden

TechniShow 2022 vindt plaats van 30 augustus tot en met 2 september in Jaarbeurs Utrecht.

ESEF Maakindustrie vindt gelijktijdig plaats met Technishow, ook in Jaarbeurs Utrecht.

Bekijk MTL Talk (op dinsdag 28 juni, 12:30-13:30 uur) dat vooruitblikt naar TechniShow/ESEF Maakindustrie.
Meld u aan voor dit gratis online webinar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven