Ga naar hoofdinhoud

TechniShow 2022: ‘Veel om te (laten) zien’

TechniShow en ESEF Maakindustrie worden dit jaar dé evenementen voor de maakindustrie in de Benelux. Behalve diverse theaters, pleinen en guided tours, is er ook meer aandacht voor 3D-printen. Hoewel de gecombineerde beurs sowieso anders wordt, is een bezoek volgens ingewijden zeker de moeite waard.

Compacter, maar met een completer aanbod. Dat belooft de organisatie, vergeleken met de vorige editie in 2018. Exposanten focussen op innovaties, waarmee maakbedrijven in kunnen spelen op trends als reshoring, kortere doorlooptijden, kleine series, gebrek aan vakmensen en verduurzaming.

Opening

De vakbeurzen worden dit jaar op 30 augustus geopend door Peter Wennink, CEO van ASML en Theo Henrar, voorzitter van FME. Deze zware delegatie geeft volgens FPT-Vimag aan dat machinebouw en productietechnologie in hoog aanzien staan.

‘Andere beurs’

Sinds 2018 is de branche in de Benelux niet meer zo grootschalig bij elkaar gekomen. En dat gaat van 30 augustus tot en met 2 september dus weer gebeuren. “Het wordt alleen al qua timing, in of vlak na de zomervakantie, een andere beurs”, geeft Eddo Cammeraat van Laagland aan.

“Maar het wordt een fantastische show. De maakindustrie zoekt meer dan ooit nieuwe oplossingen in technologie, alleen al om hun machinecapaciteit te vergroten. En met levertijden van machines die soms oplopen tot 12, 14 maanden zoeken ze ook andere oplossingen.”

‘Niet stil gezeten’

Aan de andere kant hebben fabrikanten en leveranciers van machines en aanverwante producten en diensten ondertussen ook niet stil gezeten. “Ze hebben heel veel om te laten zien”, geeft hij aan.

Op dit moment gaat het om ruim 200 exposanten bij TechniShow en meer dan 150 bij ESEF Maakindustrie. Maar dit aantal verandert nog dagelijks, aldus Hadewych Versnel, sr. campagne marketeer TechniShow en ESEF Maakindustrie van Jaarbeurs.

Het gaat om terugkerende exposanten als Hermle Nederland, Valk Welding, BMO Automation, Renishaw en Hexagon, maar er zijn ook nieuwe namen, zoals Unil Lubricants, FenS en het Vlaamse CNCSoft.

Zomerperiode: ook voordelen

De zomerperiode mag dan qua timing niet gunstig zijn, een beursbezoek in deze periode biedt ook voordelen. “Het is toch vaak rustiger, ook bij de bedrijven zelf”, zegt Cammeraat.

“Er zijn al veel registraties binnen dus dat is een teken dat mensen na vierenhalf jaar de TechniShow en ESEF Maakindustrie gemist hebben”, zegt Jennie Elzinga, manager Projects & Sales van TechniShow en ESEF Maakindustrie bij Jaarbeurs. Bij de voorregistratie schreven grote bedrijven soms complete teams van meer dan tien mensen in.

Bekijk Dossier TechniShow

‘Behoefte aan’

Hoewel bezoekers voorzichtig zullen zijn met corona wordt toch een flinke toeloop verwacht. “Naar de AMB in Stuttgart, die een week later is, zal vanuit Nederland ook niet iedereen gaan”, geeft Cammeraat aan. Normaal gesproken komen er zo’n 40.000 naar Utrecht. “25.000 zou fantastisch zijn. Dat is nog steeds veel.”

Hij wijst verder op internationale beurzen die volledig afhankelijk zijn van internationale exposure en bezoekers. “En die kijken nu toch kritischer. Tegelijkertijd is juist wel behoefte aan beurzen in een nationaal en regionaal bereik. Dat biedt kansen voor TechniShow en ESEF Maakindustie.”

‘Weer bijpraten’

Wat je volgens Cammeraat merkt bij zakelijke beurzen is dat het aantal bezoekers iets minder is, maar dat de ‘kwaliteit’ van de bezoekers hoog is. André Gaalman, voorzitter FPT-Vimag en directeur/eigenaar van toeleverancier Leering Hengelo, verwacht ook meer vakinhoudelijke bezoekers en beslissers.

Het aantal draaiende machines zal wat minder zijn dan bij eerdere TechniShows. “Het is toch lastig om alles op tijd in Utrecht te krijgen”, zegt Cammeraat. “Maar de exposanten hebben veel om te laten zien aan technologie, ook in software met simulaties. Bovendien is de beurs toch ook een ontmoetingsplek om weer eens onderling zakelijk bij te praten. En dan kunnen we in maart 2024 weer knallen!”

‘Innovaties live zien’

“Ook al wordt het anders dan anders, TechniShow en ESEF Maakindustrie zijn de perfecte marktplaats voor een maakbedrijf om je te oriënteren op wat nieuw is”, zegt Gaalman. Hij verwacht dan ook veel van de gecombineerde beurs.

“Het is belangrijk en heel goed om elkaar in beursverband weer te kunnen zien en om bij te praten. Er is nu vier jaar geen TechniShow geweest en er zijn in de tussentijd veel innovaties geweest. Je kunt dat nu live gaan zien. Dat is heel inspirerend. En dan heb ik het niet alleen over de machines zelf. Er is ook genoeg te vinden op het gebied van software voor automatisering maar ook de randapparatuur.”

‘Moderne technologie nodig’

Om als maakbedrijf de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen, zoals gebrek aan vakmensen, complexere producten, kortere doorlooptijden en duurzaamheid, is moderne technologie nodig in de volle breedte van het maakproces, besluit Jaarbeurs. “Dat vinden de bezoekers dit jaar op de compacte, gecombineerde Technishow/ESEF Maakindustrie.”

Aanmelden

Meld u aan voor een gratis bezoek aan TechniShow/ESEF Maakindustrie die wordt gehouden van 30 augustus tot en met 2 september

Bekijk de halindeling in Dossier TechniShow

Bekijk het actuele lezingenprogramma bij TechniShow en bij ESEF Maakindustrie

Guided tours

Op 31 augustus van 11 tot 12 uur worden guided tours langs exposanten gehouden over verspaning, productieautomatisering en 3D-printen. Tom van der Meer, hoofdredacteur MTL Metaal Magazine, neemt de tour rond verspaning voor zijn rekening.
Geïnteresseerden dienen zich hier vooraf voor aan te melden.

TechniShow Innovation Awards

TechniShow Innovation Awards.

BMO, CNC Freestechniek, ECI Software Solutions, LVD, Oude Reimer, Q-Fin, Renishaw Benelux, RobWelding, Stichting LAC, Teqram, Valk Welding, Van Ommen / Phantom en Widenhorn zijn de 13 kanshebbers op een TechniShow Innovation Award.

De genomineerden dingen mee in een van de categorieën: Flexibel Produceren, Slim Produceren of Digitale Fabriek. De winnaars van de drie Awards worden op 29 augustus bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie en zullen op de beursvloer te zien zijn.

Netwerkplatform

Voor bezoekers aan TechniShow en ESEF Maakindustrie is er een online netwerkplatform. De app maakt het makkelijk voor hen om over de beursvloer te navigeren. Bovendien kunnen ze persoonlijke matches met exposanten of met andere bezoekers ontdekken, afspraken inplannen of een eigen, op maat gemaakt programma samenstellen.

3D-geprinte stand

De 3D-geprinte stand wordt een ware blikvanger op het 3D-procesplein in de 3D-printhal (hal 11). De stand krijgt een rasterstructuur van in totaal 24 m2 stand die deels 3D-geprint is.

De hal heeft ook een 3D-techniekplein. FPT-Vimag, FME en Flam3D houden er dagelijks een congres, waarbij bedrijven als KMWE, Parts on Demand en Oceanz hun ervaringen met 3D-printen delen.

Meer informatie:

Dossier TechniShow

Aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven