Monteur op afstand met HoloLens of smartglass • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Monteur op afstand met HoloLens of smartglass

Hololens 2 (foto Microsoft).

5 mkb-maakbedrijven starten met Teqnow en TNO een project waarbij machines en installaties op afstand geïnstalleerd en onderhouden worden. TNO zal bij de bedrijven korte pilots uitvoeren met nieuwe support technologie via tablet, HoloLens of smartglass. De 5 bedrijven zijn Wientjens, HTC parking & security, MACS Food Handling, Flier Systems en Vinfoil.

Tot voor kort gingen monteurs van machine en systeembouwers naar de klant om daar machines te installeren en proef te draaien. Ook werden storingen verholpen of regulier onderhoud gepleegd.

Corona: nieuwe oplossingen nodig

Door de coronapandemie is dit, zeker bij de export van machines veel lastiger geworden of zelfs onmogelijk. Bedrijven worden daarom gedwongen om hiervoor op zoek te gaan naar oplossingen.

Nieuwe digitale technieken maken het mogelijk om de kennis van de ervaren monteurs in te zetten op de gewenste locatie, maar nu zonder dat de monteur daar fysiek bij aanwezig hoeft te zijn.

Bij de 5 maakbedrijven zullen in het kader van dit kennisoverdrachtproject korte pilots worden uitgevoerd met de nieuwe ondersteunende technologie: mixed en virtual reality via tablet, HoloLens of smartglass.  

Toepassingsmogelijkheden

“Dit project laat deelnemende bedrijven kennismaken met nieuwe technologie voor digitale ondersteuning van instructie en onderhoud op afstand”, vertelt Jo van de Put, adviseur Teqnow. “Dit gebeurt door deze technologie toe te passen op een machine of systeem uit het eigen bedrijf.”

Er zal praktijkkennis worden overgedragen over nieuwe technologieën en hun toepassingsmogelijkheden. Kernvragen zijn: wanneer en waar pas je welke technologie het beste toe?

“Verkorten van stilstandstijden en wachttijden staan ook centraal”, vervolgt Van de Put. “Verder wordt praktijkkennis overgedragen voor het opstellen van effectieve installatie en onderhoudsinstructies en over het aanmaken van digitale werkinstructies”.

Ervaringen uitwisselen

Het project vindt plaats als onderdeel van de MKB Knowledge Deal. In deze MKB Knowledge Deal tussen TNO en Metaalunie worden specifiek Metaalunieleden gezocht bij specifieke onderwerpen die gezamenlijk met TNO een vorm van een haalbaarheidsstudie doen.

Tussentijds worden resultaten gepresenteerd en ervaringen uitgewisseld met andere bedrijven. In het najaar organiseert Metaalunie een slotbijeenkomst waar resultaten en ervaringen met geïnteresseerde bedrijven worden gedeeld.

Ook op MTL Live

Teqnow (het platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor technologie in het industriële mkb en de toepassing ervan vergroot en stimuleert) is ook aanwezig tijdens MTL Live. Programmamanager Smart Industry & Teqnow Rard Metz spreekt dan over de rol van het verspanende proces binnen de hele productieketen.

U kunt zich nog kosteloos aanmelden voor dit online kennisevent op donderdag 29 april, van 13:30 tot 16 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven