Hufschmieds SonicShark: oren van de machine • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hufschmieds SonicShark: oren van de machine

Een ervaren medewerker kan tijdens een verspaningsproces horen of de machine de bewerking op de juiste manier uitvoert. Om deze ervaring eenduidiger in het hele proces te krijgen, introduceert CNC Freestechniek op de TechniShow Hufschmieds SonicShark. Tijdens de guided tour Verspaning wordt een demonstratie gegeven.

Een inline en real-time process en quality control systeem dat gebruikmaakt van sensoren. Dit systeem legt tijdens het verspanen optredende trillingen vast en combineert deze met de machinedata. Dat is volgens Joop Lahm van CNC Freestechniek in het kort wat het systeem doet.

Het is in feite een extra stel oren dat de trillingen nog tijdens de bewerking (slijpen, draaien en frezen) beluistert en ook detecteert als het geluid verandert. Met de akoestische bewaking van gereedschap, opspan- en klemsystemen, machine en materiaal zorgt het voor een verdere procesoptimalisatie

Eenduidig akoestisch monitoren

Het bewerken van een zelfde product heeft over het algemeen het zelfde geluid, geeft Lahm aan. Maar als gereedschap slijt, verandert dit geluid langzaamaan.

Met Hufschmieds SonicShark is er nu een eenduidig systeem op basis van vooraf vastgestelde waarden die nog tijdens het bewerkingsproces aan de bel trekt als het geluid verandert. Zo is direct in te grijpen en niet pas nadat het onderdeel geheel bewerkt is.

Dit scheelt niet alleen afkeur maar scheelt ook extra werk: in nabewerking én in de nacontrole want die is eigenlijk niet meer nodig, vertelt hij. Bovendien hoeft 20 tot 30% minder gereedschap vervangen te worden. Met Hufschmieds SonicShark wordt het gereedschap namelijk pas vervangen als dit nodig is en niet al na het overschrijden van een aan de voorzichtige kant ingestelde veiligheidsmarge.

Behalve gereedschapsslijtage wordt ook een instabiele opspanning feilloos opgemerkt en in het computersysteem weergegeven. Die weergave is in 3D (de exacte x-, y- en z-positie van het gereedschap) zodat een specifieke, doelgerichte analyse mogelijk is. Ook wordt gebruikgemaakt van machine learning.

Het is een hoogwaardig systeem dat in principe in alle machines ingebouwd kan worden. Hufschmieds SonicShark van CNC Freestechniek is genomineerd voor de TechniShow Innovation Award.

“Het systeem is drie jaar geleden ontwikkeld door het Duitse slijpbedrijf Hufschmied dat het in de eigen productie inzet. BMW gebruikt het systeem al twee jaar tijdens freesprocessen”, vertelt Lahm. CNC Freestechniek brengt het na de TechniShow op de Nederlandse markt.

Demo tijdens guided tour Verspaning

Op de TechniShow wordt het systeem live gedemonstreerd op de G150 van Grob. Deze vijfasser, de meest compacte in de Grob G-serie, is eveneens nieuw.

De demo is onder meer live te zien tijdens de guided tour Verspaning. Deze guided tour (door Tom van der Meer, hoofdredacteur MTL Metaal Magazine), langs verschillende exposanten, vindt plaats op woensdag 31 augustus tussen 11 en 12 uur.

Doe mee aan de guided tour Verspaning.
Meld u snel aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven