Fors minder bedrijven in industrie failliet • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fors minder bedrijven in industrie failliet

In de Nederlandse industrie is het aantal faillissementen in de eerste 5 maanden van 2019 met 19 % gedaald, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was van alle sectoren in Nederland de grootste daling, meldt het ING Economisch Bureau. Er zitten grote verschillen tussen sectoren. Maar gemiddeld bleef het aantal faillissementen in Nederland nagenoeg stabiel.

Reden voor de gunstige ontwikkeling in de industrie was dat de sector een aantal jaren van solide groei achter de rug heeft. Hierbij zijn zowel de productie als werkgelegenheid toegenomen. Dat maakte dat de kans op faillissement is afgenomen. 

Percentage vrij stabiel

In de eerste 5 maanden van 2019 zijn er in Nederland in alle sectoren 1580 bedrijven failliet gegaan. Dat was 1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 1560 bedrijven failliet gingen. Sinds de tweede helft van 2017 is de ontwikkeling van het aantal faillissementen op maandbasis vrij stabiel gebleven.

De sector bouw had te maken met de grootste toename in faillissementen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (+14%), gevolgd door zakelijke diensten en horeca.

Heel 2019: zelfde niveau

Voor 2019 verwacht het ING Economisch Bureau dat het aantal faillissementen rond hetzelfde niveau als 2018 uitkomt. In de afgelopen jaren werd de daling met name gerealiseerd dankzij sterke economische groeipercentages boven de 2%.

Voor dit jaar wordt een economische groei verwacht van 1,7%, wat lager is dan voorgaande jaren. Dit betekent dat er geen sterke conjuncturele stimulans meer is om het aantal faillissementen nog verder te laten dalen.

Risico’s: Brexit, VS-handelsbeleid en arbeidsmarkt

Er zijn nog enkele risico’s die in verschillende sectoren voor onzekerheid zorgen, meldt het ING Economisch Bureau. Denk aan de nog altijd op handen zijnde brexit, het protectionistische handelsbeleid van de VS en de krappe arbeidsmarkt in Nederland.

Deze risico’s zorgen voor een daling van het ondernemersvertrouwen sinds begin 2018.

Vertrouwen blijft hoog liggen

Niettemin ligt het vertrouwen van het bedrijfsleven nog altijd op een hoog niveau. Bovendien hebben veel bedrijven in de afgelopen jaren weer enige financiële reserves opgebouwd, waardoor ze bij eventuele tegenslag een buffer hebben om deze op te vangen.

Dit geldt met name voor de al wat oudere bedrijven. Jongere bedrijven, waaronder starters, hebben nog vaak onvoldoende vet op de botten en zijn daardoor kwetsbaarder.

Reden faillissementen

Het grootste risico voor ‘oudere’ bedrijven om failliet te gaan is vooral structureel van aard. Veel van de huidige faillissementen zijn te wijten aan een product, dienst of verdienmodel dat niet langer relevant is; het niet of te laat inspelen op veranderend consumentengedrag en de komst van nieuwe concurrenten als gevolg van technologische ontwikkelingen.

Het ING Economisch Bureau raadt dan ook aan om tijdig in te spelen op deze ontwikkelingen om zodoende ook op de langere termijn levensvatbaar te blijven.

Lees ook:
NL Industrie draait sterk in 2018 (3 juni 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven