Steenfinish-technologie voor harddraaimachines Hembrug • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Steenfinish-technologie voor harddraaimachines Hembrug

Bij harddraai- en rondslijpmachines van Hembrug Mikroturn komt nu ook steenfinish-technologie, onder de naam KombiFin, beschikbaar. Hembrug Machine Tools heeft namelijk een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering van deze technologie.

PTGoldAU (met hoofdzetel in het Duitse Maagdenburg) werkt sinds 2017 aan de marktintroductie van hoognauwkeurige oppervlakte-bewerkingstechnologie op moderne CNC-machines, na meer dan 15 jaar onderzoek. Tegenover de exclusieve levering van deze KombiFin-technologie stelt Hembrug een Mikroturn 100 harddraaimachine ter beschikking. Zij gaan deze gebruiken voor proeven en jobber-gerelateerde werkzaamheden.

Nu ook voor kleine en middelgrote bedrijven

Door de integratie van deze systemen in de Hembrug Mikroturn harddraaimachines komt het finishproces nu beschikbaar voor fabrikanten van kleine tot middelgrote series met een variabel werkstuk-spectrum. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een spiraalvrije oppervlaktestructuur realiseren die alleen met harddraaien niet mogelijk is.

De steenfinish-unit kan eenvoudig in de gereedschapswisselaar worden gemonteerd. De rotatie van het werkstuk en de beweging van de steenfinish-unit wordt dus door de harddraaimachine uitgevoerd. De oscillatie van het steenfinish-gereedschap en de contactkracht wordt door de besturingseenheid van het opzetstuk geregeld. Het proces kan zowel met olie als met emulsie worden gekoeld.

Kleine, sensorische steenbewerkings-units

Het finishproces is een al lang bestaand proces dat onder andere wordt ingezet bij de productie van hoogbelaste afdichtings- en lagerzittingen op bijvoorbeeld aandrijfassen voor hydraulische pompen. Het gaat daarbij om een proces met grote aantallen, met één type werkstuk en waarbij de voor- en nabewerking op afzonderlijke machines wordt uitgevoerd. De KombiFin-technologie betreft echter kleine, sensorische steenbewerkings-units die eenvoudig in moderne CNC-bewerkingsmachines kunnen worden geïntegreerd. Een nabewerking op een afzonderlijke machine is daardoor niet meer nodig.

Voor- en nabewerking op één machine

Met de integratie van steenfinish-technologie kunnen voor- en nabewerking nu dus op één machine plaatsvinden. Dit bespaart processtappen en kosten. Ook kan een zeer hoge oppervlakte- (< 0,3 µm Rz) en vormnauwkeurigheid ( < 2 µm) worden bereikt. Hembrug stelt over een testmachine met deze nieuwe technologie te beschikken en al diverse klanttesten met succes te hebben uitgevoerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven