Wanneer onderdelen rondom gemeten moeten worden, is gespecialiseerde apparatuur nodig. Voor kleine onderdelen zijn vaste, op maat gemaakte apparaten vaak te prijzig. Daarom is er nu een modulair referentieframe beschikbaar, dat in combinatie met referentiemarkers (dots) en een scanspray een alternatief biedt.
Het modulaire frame van Aesub bestaat uit ongeveer 30 losse onderdelen waaruit een meetapparaat met een diameter van 200 of 300 mm binnen enkele minuten is samengesteld. De onderdelen zijn zwart en daarmee ideaal om te scannen.
Ze zijn gemaakt van ‘materiaal afkomstig uit de aerospace’. Het gaat om frame Ultem 9085 en Nylon CF (composiet). Het materiaal weegt slechts de helft van vergelijkbare aluminium onderdelen. Wel heeft het een stijve structuur.
Dankzij additive manufacturing zijn de steek- en schroefverbindingen direct geïntegreerd, zodat de onderdelen zonder gereedschap in elkaar kunnen worden gezet.
De hoogte van het frame is gebaseerd op de grootte van het onderdeel. De in de set aanwezige componenten maken een maximale opbouwhoogte van 300 mm mogelijk.
Met aanbouwsets kan de framehoogte in stappen van 100 of 200 worden uitgebreid. Het te meten onderdeel wordt in het frame gehouden door beugels die scharnieren. Het werkt voor verspaande en 3D-geprinte onderdelen.
Rondom meten in één keer
Speciaal om zich te kunnen oriënteren hebben de meeste scanners referentiepunten of ‘dots’ nodig, die meestal direct op de onderdelen worden geplakt. Maar afhankelijk van de aard van het oppervlak, kan het verwijderen ervan lastig zijn, of het onderdeel zelfs beschadigen. Bij grotere onderdelen bestaat het risico dat afzonderlijke punten worden gemist.
Met het referentieframe is het niet meer nodig om referenties op de onderdelen aan te brengen, omdat de dots rechtstreeks op het frame worden aangebracht. Ze kunnen dus ook als referentie dienen voor alle andere onderdelen.
Met behulp van het referentiekader en de dots kunnen de afmetingen van het onderdeel in één scan rondom snel en nauwkeurig worden vastgelegd.
Glanzende en reflecterende oppervlakken
Omdat de contouren van zwarte onderdelen nauwelijks zichtbaar zijn, zijn ze voor scanners vaak moeilijk of niet te detecteren. Ook het meten van glanzende en reflecterende onderdelen is lastig.
Reflecterende oppervlakken reflecteren het licht niet maar focussen het licht. En bij transparante oppervlakken wordt het scannerlicht niet door het onderdeel gereflecteerd, maar gaat het door het oppervlak heen, waardoor de structuur dus niet kan worden vastgelegd.
Structuur ook van belang
De structuur van het oppervlak is eveneens van cruciaal belang voor het meetresultaat. Grote inkepingen veroorzaken bijvoorbeeld reflecties op de wanden, waardoor het lichtpatroon wordt beïnvloed. De interferentie uit zich in de scan als ‘artefacten’ of inaccurate data.
Voor een foutloze gegevensverzameling worden glanzende, reflecterende of zwarte delen voorbereid vóór de scan. Een scanspray is dan de simpelste manier om dit te doen.
Het nadeel van veel conventionele scansprays is echter dat zij pigmenten bevatten en ook titaniumdioxide, dat een gevaar voor de gezondheid vormt en mogelijk kankerverwekkend is. Steeds meer bedrijven stoppen daarom met het gebruik van conventionele sprays.
Een ander nadeel van dergelijke scansprays is dat de spuitlaag hardnekkig aan het oppervlak blijft kleven en moeilijk te verwijderen is. Het is zelfs mogelijk dat de onderdelen door het reinigen beschadigd of zelfs onbruikbaar worden.
Aesub-spray voor scannen
Met de nieuw ontwikkelde scansprays van Aesub behoren deze nadelen tot het verleden. Deze sprays bevatten namelijk geen pigmenten en er is geen risico afkomstig van titaniumdioxide. Bovendien verdampt de aangebrachte laag automatisch, zodat de gemeten objecten niet meer gereinigd hoeven te worden.
Na het spuiten ontstaat binnen enkele seconden een homogene witte laag, die hoge contrastwaarden op het oppervlak oplevert. De scanner kan nu probleemloos de structuur detecteren. De laagdiktes van de AESUB-spray liggen tussen 1 en 15 µm.
Verder is de matte laag handdroog, zodat de onderdelen ook tijdens het scanproces gewoon gehanteerd en verplaatst kunnen worden. De sublimatietijden van de Aesub-spray variëren tussen de vier en twaalf uur, afhankelijk van de sprayvariant.
Spray en dots als aanvulling
De Aesub-spray en de dots zijn een handige aanvulling op het referentiekader. De referentiepunten kunnen zowel voor als na het spuiten met de Aesub-scanspray op het te meten object worden geplaatst. De referentiedots kleven aan de spuitlaag en kunnen gemakkelijk worden verwijderd.
Meer informatie
Lees meer over het frame, de spray en de dots. Meer informatie: info@aesub.com
De complete set zit in een speciale draagkoffer. Dit bespaart ruimte en is geschikt voor mobiel gebruik.
Het Duitse Scanningspray Vertriebs GmbH achter Aesub, opgericht in 2018, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van scanningssprays.
Het bedrijf heeft diepgaande kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D-scanning en aerosolen. Hierdoor ontwikkelt het de Aesub-producten voortdurend verder om snellere, efficiëntere en nauwkeuriger 3D scanprocessen mogelijk te maken.