Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe generatie fiberlaser Ventis scoort

Amada toonde op de EuroBlech 2018 in Hannover wat er zoal allemaal uit het lasersnijden- en lassen gehaald kan worden. De bewerkingsmachinefabrikant won een award met een nieuwe fiberlasersnijmachine.

Met deze compleet nieuwe machine, de Ventis-3015 AJ, biedt Amada een antwoord op de toegenomen kwaliteitseisen op het gebied van fiberlasertechnologieën, bij een gelijktijdig energiebesparende werking en een overtuigend prestatievermogen.

Als een CO2-laser

De nieuwe Ventis-3015 AJ is een energiebesparende fiberlasersnijmachine die qua kwaliteit met een CO2-laser gelijke tred kan houden. Bovendien worden de interne componenten duidelijk minder belast, wat uiteindelijk tot een geringere storingsgevoeligheid leidt. Braamvorming, een ongewenst bijeffect dat bij conventionele fiberlasers voorkomt, kon bij de Ventis door het gebruik van nieuwe methoden praktisch volledig geëlimineerd worden.

EuroBlech Award

Deze innovatieve technologie leverde Amada dit jaar tijdens de EuroBlech de award op in de categorie ‘Snijtechniek’. Daarmee liet de Japanse firma de concurrentie achter zich.

De redenen daarvoor licht Axel Willuhn, productmanager en persvoorlichter van de firma Amada GmbH, toe: „De revolutionair flexibele straalgeleiding van de Ventis-3015 AJ 4 kW, waarmee wij de concurrentie zijn aangegaan, overwon tot nu toe bestaande beperkingen van de fiberlasertechnologie. De performance is daarbij vergelijkbaar met die van de 6- en 8-kW-fiberlasers vermogensspecificatie, maar met een betere kwaliteit.”

Laserstraal fluctueert

Aan de hand van een innovatief proces kan de machine de laserstraal in de insnijding volgens vooraf voorgeschreven patronen laten fluctueren. Dat leidt niet alleen tot duidelijk verhoogde snijsnelheden, maar maakt bovendien tegelijk het absoluut rechthoekig snijden mogelijk. De gerealiseerde oppervlakteruwheden overtreffen de tot nu toe behaalde resultaten op het gebied van het fiberlasersnijden en zijn kwalitatief vergelijkbaar aan die van een CO2-laser. Bovendien kan het braamvorming praktisch volledig uitsluiten.

Automatisering bespaart tijd

Ook de nieuwe modellen van de fiberlasersnijmachines uit de Ensis-serie werden succesvol gepresenteerd. Die werden niet alleen in een versie met buis- en profielbewerkingsnijdeenheid (RI), maar ook als standaard vlakbedlaser met tijdbesparende automatiseringselementen voorgesteld. Bij de veelgevraagde Ensis-fiberlasertechnologie maakte Amada gebruik van speciaal voor de machines ontwikkelde en dus goed afgestemde laserbronnen.

Variabele straalaanpassing

Het succes van de Ensis-technologie is onder andere gebaseerd op de variabele straalaanpassing voor de hoogste kwalitatieve output bij een zeer hoge snelheid. Het wordt door Amada als allroundtechnologie naast vlakbed-, buis- en profielbewerking ook bij het lassen toegepast.

Materiaaltoevoer

Verder demonstreerden automatiseringsoplossingen live een snelle en veilige materiaaltoevoer, het sorteren van geslaagde stukken en afval- en opslagmogelijkheden.

De productieoplossingen van Amada maken het voor de klanten mogelijk bij te blijven en nagenoeg alle soorten productieopdrachten te kunnen uitvoeren. Ook kunnen veel wisselende varianten en aantallen binnen de kortst mogelijke tijdspanne met de hoogste kwaliteit worden beheerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven