Ga naar hoofdinhoud

Plaat buigen op een kantpers? Goed klemmen is de kunst!


Wila produceert al decennia klemsystemen en gereedschappen en concentreert zich volledig op de ontwikkeling van producten en oplossingen om de productiviteit van kantpersen te optimaliseren.

Goed klemmen is de kunst

Aan producten die worden gemaakt op een kantpers worden steeds hogere eisen gesteld. Om aan die eisen te kunnen voldoen is een goede kantpers een eerste voorwaarde. Onderbelicht, maar minstens zo belangrijk, is het klemsysteem waarmee het kantpersgereedschap in de kantpers wordt geklemd. Een goed klemsysteem bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook problemen met maatvoering of beschadigingen aan het eindproduct.

Een Wila-oplossing voor elk buigproject

Klemsystemen voor kantpersgereedschap zijn er in twee soorten: handmatige en automatische klemsystemen. Van beide soorten zijn verschillende uitvoeringen op de markt. Wila is gespecialiseerd in mechanische, hydraulische en pneumatische klemsystemen.

Handmatig klemmen

Wila heeft een mechanisch klemsysteem ontwikkeld met een klemstiftframe dat over de gehele werklengte klemkracht levert. Dit betekent dat onderdelen van een kantpersgereedschap gemakkelijk separaat kunnen worden opgespannen. De klembalk is tevens voorzien van een afgeschuinde pull-up neus die het gereedschap nauwkeurig centreert en positioneert. Een manueel klemsysteem kan een effectieve economische oplossing zijn in situaties waar kantpersgereedschappen niet vaak worden gewisseld.

Bij automatische klemsystemen zijn alle handmatige handelingen overbodig gemaakt. Er is sprake van een ‘single point operation’: de operator kan, op afstand van de machine, met één druk op een knop het klemsysteem bedienen. Door middel van een medium (hydrauliek, pneumatiek) wordt de klemfunctie geactiveerd.

De automatische klemsystemen van Wila werken op basis van hydrauliek of pneumatiek.

Hydraulisch klemmen

In het hydraulische systeem zorgt olie voor de druk waarmee geharde klemnokken de gereedschappen klemmen over de hele machinelengte. Een hydraulisch systeem moet continu ingeschakeld zijn om de klemfunctie te borgen (een krachtgesloten klemming). Onze gebruikers vertellen ons dat ze met dit systeem ongeveer 80% sneller kunnen wisselen.

Pneumatisch klemmen

Gereedschappen kunnen met luchtdruk zelfs nog sneller geklemd en ontklemd worden dan met oliedruk. Het pneumatische systeem van Wila gebruikt de luchtdruk alleen om de klemfunctie te activeren en deactiveren; de klemming zelf wordt intact gehouden door het door Wila ontwikkelde Self-Locking systeem. Met deze vormgesloten klemming worden gereedschappen erg stabiel geklemd.

Is pneumatisch klemmen de toekomst?

Elektrische kantpersen behoren niet meer tot de niche, maar worden steeds populairder. Machines zonder hydrauliek zijn gemakkelijker te onderhouden, schoner en duurzamer omdat ze alleen actief zijn tijdens het gebruik.

De Wila AirPower Series sluit hier perfect op aan. De AirPower Series bestaat uit een volledig assortiment van gereedschapshouders voor boven en onder in verschillende uitvoeringen. Ons gepatenteerde Self-Locking mechanisme zorgt hierbij voor een volledige en krachtige allround klemprestatie.

Bij het gebruik van Wila’s pneumatische klemsystemen worden de gereedschappen extreem snel geklemd en ontklemd. Aangezien deze Self-Locking  manier van klemmen gebruik maakt van standaard perslucht (6-8 bar), is er geen dure pressure booster nodig en wordt ieder standaard gereedschap uit de WILA catalogus moeiteloos geklemd en nauwkeurig uitgelijnd.

Wist u trouwens dat onze klemsystemen uitgerust kunnen worden met een Smart Tool Locator? Hiermee wordt de operator aan de hand van LED indicatoren ondersteund tijdens zijn werk, waardoor het maken van fouten tot een minimum wordt beperkt.

Het advies van Wila

In situaties waarin gereedschappen niet of nauwelijks worden gewisseld is een handmatig klemsysteem een prima keuze. Wila adviseert in dat geval haar mechanische klemsysteem: daarin zorgen geharde klemlijsten voor het goed positioneren, centreren en klemmen van (individuele) gereedschappen, zodat je verzekerd bent van buignauwkeurigheid.

In alle gevallen waarin meer gewisseld wordt, adviseert Wila een automatisch klemsysteem, met als belangrijkste argumenten:

  • Productiviteit: bij meer dan één keer wisselen per shift levert automatisch klemmen al winst op
  • Ergonomie: Automatisch wisselen ontlast de operator en helpt ziekteverzuim bestrijden
  • Beschikbaarheid van ervaren medewerkers: goed opgeleide vakmensen, die snel en efficiënt kunnen wisselen, zijn schaars.

Zowel de hydraulische als de pneumatische gereedschapshouders bieden de beproefde Wila productiviteitswaarden. Als duurzaamheid een belangrijk criterium is, adviseren wij een automatisch klemsysteem op basis van pneumatiek. Meer weten? Wila helpt u graag bij het vinden van de juiste oplossing voor uw situatie.

geplaatst 1 nov t/m 1 dec, verlenging t/m 20/12

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven