‘Duurzaamheid is goed voor milieu én bedrijf’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Duurzaamheid is goed voor milieu én bedrijf’

Overstappen op een duurzame productie zorgt niet alleen voor een positieve CO2-voetafdruk maar ook voor een betere productiviteit en efficiëntie van het bedrijf zelf. Dat meldt Essentra Components op basis van benchmarks. Volgens Richard Sederman van het bedrijf overtreffen de resultaten van de omschakeling ruimschoots de aanvankelijke investeringen en verwachtingen.

De installatie van nieuwe elektrische spuitgietmachines is een van de grootste drijvende factoren geweest achter de productiviteitsstijging.

Twee van de nieuwe machines draaien sinds hun installatie met een OEE-score (Overall Equipment Effectiveness) die ligt tussen 70% en 80%.

De machines die ze onlangs hebben vervangen, hadden op hun hoogtepunt een gemiddelde OEE-score van slechts 45% over de hele linie.

Draaiuren namen met 50% toe

Behalve de verbeterde OEE-scores zijn de draaiuren van de nieuwe elektrische machines aanzienlijk toegenomen met 50%, meldt het bedrijf.

Een van de vorige machines had 2142 stilstanduren en slechts 700 draaiuren. De nieuwere machines zijn deze cijfers omgekeerd, met meer dan 2447 draaiuren en slechts 420 stilstanduren. Dit is gemeten terwijl deze machines 24 uur per dag draaiden tussen 1 januari en 2 mei 2021.

Alle benchmarks zijn verbeterd

Alle 9 benchmarks die tijdens het hele elektrische machineprogramma werden gemeten (waaronder: efficiëntie, productiviteit, energiekosten, productiesnelheid en materiaalverspilling) blijken te zijn verbeterd sinds de installatie van de nieuwe machines in januari 2021.

Ook samenstelling kunststof is veranderd

Naast de implementatie van elektrische machines heeft Essentra Components onlangs de samenstelling van zijn LDPE-assortiment aangepast. Het bevat nu tot 40% post-consumer gerecyclede kunststoffen.

Vanaf de start was het de ambitie om klanten te helpen hun duurzaamheidsscore te verbeteren en hun CO2-voetafdruk te verkleinen zonder hun infrastructuur volledig te hoeven vernieuwen.

De introductie van postindustrieel recyclaat heeft Essentra Components echter niet alleen geholpen om zijn milieukwalificaties te verbeteren, maar ook om zijn scope 3 koolstofemissies te verlagen.

‘Tweeledige ambitie’

Richard Sederman: “OEE-score van de nieuwe machines ligt tussen 70% en 80%. De eerdere machines hadden op hun hoogtepunt een gemiddelde OEE-score van slechts 45% over de hele linie.”

“We waren ons ervan bewust dat het doorvoeren van een belangrijke verandering een even grote investering zou vergen, maar we wisten niet hoe snel we de voordelen in het bedrijf zouden terugzien”, vertelt Richard Sederman.

“De algemene ambitie was tweeledig”, vervolgt de directeur strategie en fusies en overnames van Essentra Components.

“Ten eerste wilden we onze CO2-voetafdruk zodanig verlagen dat het bedrijf dichter bij zijn netto-nuldoelstelling kan komen. En ten tweede wilden we het bedrijf toekomstbestendig maken met nieuwe, efficiëntere machines.”

Resultaten: duidelijke verbetering

Is dit gelukt? “Op de lange termijn hadden we verwacht dat deze veranderingen een duidelijke verbetering betekenen voor de dagelijkse gang van zaken, maar we hadden niet voorzien dat de resultaten zo snel zo goed zouden zijn”, aldus Sederman.

Het team van Essentra heeft zich ook snel aan de nieuwe processen aangepast, stelt hij.

Binnen het hele bedrijf

Als onderdeel van het eerste rapport werd aan de teams in het hele bedrijf gevraagd of de dagelijkse werkzaamheden een positieve verbetering hadden laten zien en of ze gemakkelijker te beheren waren. Het antwoord was ‘ja’; de bedrijfsfunctionaliteit, productiviteit en efficiëntie zijn ook allemaal verder verbeterd.

“De teams in het hele bedrijf, van de werkvloer tot het hoofdkantoor, hebben keihard gewerkt om deze veranderingen mogelijk te maken,” zegt Sederman.

“Dus we zijn blij dat de effecten op hun werk zo positief zijn geweest. Het is duidelijk dat groen gaan niet alleen goed is voor het milieu, maar ook beter voor het bedrijf.”

Essentra Components

Essentra Components, onderdeel van Essentract Plc, is een internationale fabrikant en distributeur van essentiële industriële componenten.

Het bedrijf, opgericht in 1955 en actief in 29 landen over de hele wereld (in Nederland in Valkenswaard), telt 14 productievestigingen, 34 distributiecentra en 40 sales- en servicelocaties.

Met zijn brede reeks van 45.000 producten bedient het bedrijf meer dan 82.000 klanten. Toepassingen liggen in sectoren als machinebouw, industriële elektronica, diverse productie-omgevingen, auto-industrie en bouwnijverheid.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven