WFL Millturn voor het maken van 'showtools' Hoffmann • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

WFL Millturn voor het maken van ‘showtools’ Hoffmann

De gebruiker kan gemakkelijk bij het gereedschapsmagazijn komen. Het WFL-toolmanagementsysteem leidt hem duidelijk en intuïtief door het installatieproces (foto: WFL Millturn).

In het TechnologyCenter van de Hoffmann Group in München staat een compleet bewerkingscentrum van WFL Millturn. In plaats van onderdelen te bewerken wordt de WFL M35-G Millturn hier juist ingezet om gereedschappen te testen en te optimaliseren. “We willen de machine tot het uiterste laten gaan en er echt showonderdelen mee maken”, zegt Thomas Grünberger, expert verspaning en additieven van Hoffmann.

Het Hoffmann TechnologyCenter, dat in september 2019 geopend is, is uitgerust met uitgebreide meet- en testapparatuur en talrijke demonstratie- en trainingsfaciliteiten. Ook is er analyseapparatuur beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar de eigenschappen van de gereedschappen.

Samen met leveranciers

“In deze afdeling maken we geen gereedschap, maar worden ze samen met leveranciers ontwikkeld”, legt Dr. Jens Rossaint, director Engineering, uit. Hij is verantwoordelijk voor de afdeling Technologie van Hoffmann en dus voor het kwaliteitsmanagement van de producten in de catalogus. Die catalogus, de oranje ‘gereedschapsbijbel’ die al sinds 1978 wordt gepubliceerd, staat centraal bij de Hoffmann Group.

In het TechnologyCenter worden gereedschappen onderzocht, onder meer op hun prestaties en duurzaamheid. “We willen een gerichte aanpak van ontwikkeling en optimalisatie”, legt Rossaint uit.

Nieuwe gereedschappen

Om in de catalogus te worden opgenomen wordt eerst gedefinieerd wat de tool moet kunnen, om vervolgens een specificatie op te stellen en technische ideeën te integreren. “Dan is er een soort van aanbestedingsproces en beperken we het aantal leveranciers tot een shortlist”, aldus Rossaint, “die vervolgens prototypes maken.”.

“Daarna volgen tests, een vergelijking met concurrerende producten en benchmarking. De tools worden vervolgens voortdurend door de leverancier ontwikkeld. Deze gereedschappen zijn dan alleen bij Hoffmann te vinden.” Na het testen worden de nieuwe gereedschappen geleidelijk aan in de catalogus opgenomen.

Flexibiliteit van de machine

Behalve de draai-boor-freesunit met B- en Y-as is de WFL M35-G Millturn ook voorzien van een gereedschapsturret op het onderste systeem. Op de machine kunnen beide spillen gelijktijdig draaien of 4-assig draaien op één spil. Een 5-assige bewerking is ook mogelijk met de draai-boor-freesunit en de C-as.

Dankzij een stabiliteit op de gereedschapsrevolver en een tailstock-functie voor de tegenspindel en de gereedschapsrevolver kunnen ook langere asonderdelen worden bewerkt.

Het overdragen naar de tegenspil maakt dat onderdelen in één keer compleet kunnen worden bewerkt. Dankzij een Hainbuch Centrotex-snelspansysteem zijn verschillende opspanmiddelen (klauwplaten of opspandoorns) in 20 of 30 minuten te wisselen en is de machine flexibel aan te passen aan de betreffende taak.

‘Tot het uiterste gaan’

De programmering wordt uitgevoerd met een CAM-programmeersysteem. Eenvoudigere programmeertaken worden direct op de besturingseenheid uitgevoerd met WFL-programmeereditor Millturn PRO. “We gebruiken dit ook graag voor specifieke taken”, zegt Grünberger.

“We willen er echt showonderdelen mee maken, met de gereedschapsturret en de draai-boor-freesmachine tegelijk in gebruik. En we hebben ook het aangedreven gereedschap op de gereedschapsturret. De machine moet tot het uiterste gaan.”

Vooraf gestelde vereisten

Hoffmann Group wilde zoveel mogelijk verschillende gereedschappen en technologieën kunnen testen en ook nieuw-ontwikkelde gereedschappen in de machine plaatsten.

Ook moesten de eigen softwareontwikkelingen – met name voor het gereedschapsmanagement – in de machine integreerbaar zijn. En voor toekomstige ontwikkelingen was vereist dat ze konden voortbouwen op bestaande softwareoplossingen.

Ook grotere inserts en diameters

“Met de WFL kunnen we nu perfect HSK-63-draaigereedschappen testen en zo ons productportfolio optimaliseren”, zegt de Hoffmann-expert. Ook grote inserts en grotere diameters kunnen getest worden. “Als onze buitendienstmedewerkers terugkomen met verschillende klantwensen, kunnen we vrijwel elke situatie nabootsen.”

Sinds begin dit jaar hebben bijna 400 klanten de machine bezocht. Ook de buitendienstmedewerkers maken veelvuldig gebruik van de praktische testmogelijkheden bij klanten. De WFL is een ware attractie die veel bekijks trekt.

Slijpen en connectiviteit

Er zijn nog plannen om ook te slijpen met de machine. De WFL Millturn is daar al op voorbereid. Ook wil Hoffmann kijken naar connectiviteit, door integratie in de eigen connected manufacturing (CM-)software. Dit wordt gebruikt om spindelgegevens realtime te registreren en te evalueren. Dat is ook van belang voor de levensduur van het gereedschap.

De machine is uitgerust met een OPC UA-interface voor de overdracht van de gegevens, wat betekent dat de machine klaar is voor eventuele extra IOT-oplossingen in de toekomst. Rossaint: “De machine biedt veel functies waar we nog niet mee hebben gewerkt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven