Ga naar hoofdinhoud

Thyssenkrupp Tata Steel komt in Amsterdam

Tata Steel IJmuiden (archieffoto).

De fusie tussen ThyssenKrupp en Tata Steel is beklonken. Met de fusie ontstaat het op één na grootste staalbedrijf in Europa. Het nieuwe fusiebedrijf gaat thyssenkrupp (zonder hoofdletters) Tata Steel (TKTT) heten, terwijl het hoofdkantoor in de regio Amsterdam komt.

Voor Amsterdam is gekozen vanwege de ligging tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar beide bedrijven productielocaties hebben. Doordat het hoofdkantoor in Amsterdam komt, zullen er daar naar verwachting 100 tot 200 banen bijkomen.

Toegevoegde waarde creëren

Het samengaan is bedoeld om overcapaciteit op de wereldmarkt en werkgelegenheid die onder druk staat het hoofd te kunnen bieden en om toegevoegde waarde te creëren.

De 2 bedrijven hebben wereldwijd in totaal 48.000 medewerkers en een omzet van 15 miljard euro. Ze verwachten samen 400 miljoen tot 500 miljoen euro te kunnen besparen, onder meer door het personeelsbestand met 4000 terug te brengen.

In Nederland, waar ruim 9000 mensen werken zullen hooguit 400 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dit gaat zonder gedwongen ontslagen, maar via natuurlijk verloop.

IJmuiden

In IJmuiden blijven de afdelingen onderzoek en ontwikkeling voor verpakkingsstaal (blikjes) en automotive gevestigd. Het hoofdkantoor van R&D komt zelfs naar IJmuiden.

Het Indiase Tata Steel, moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, en het Duitse ThyssenKrupp hebben de fusieplannen september vorig jaar bekendgemaakt. 

De fusie betekent de grootste Europese staaldeal sinds Mittal in 2006 Arcelor overnam, en ArcelorMittal ontstond.

Verwacht wordt dat het samengaan in 2019 volledig zal zijn afgerond. Wel moet de Europese Commissie de fusie nog officieel goedkeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven