5 februari themabijeenkomst duurzaam aluminium • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

5 februari themabijeenkomst duurzaam aluminium

Productie aluminium romp van een militair verkenningsvoertuig. Het is van belang dat de materiaalgegevens goed in de database staan (foto: Reinold Tomberg)

Voor de toepassing van aluminium is het van belang dat de materiaalgegevens, waaronder de milieugegevens, op een goede manier in de Nationale Milieudatabase zijn verwerkt. Gebleken is dat dit momenteel nog onvolledig is ingevuld. Met als gevolg dat systemen die op basis van deze gegevens werke, mogelijk op basis van  onvolledige gegevens onjuiste conclusies trekken. Dit kan nadelig zijn voor de toepassing van het materiaal aluminium.

Om hier verandering in aan te brengen heeft het Aluminium Centrum in samenwerking met Aluminium Metal Knowledge en Stichting Adviescentrum Metaal (SAM) een themabijeenkomst op 5 februari 2015 gepland. Verder heeft Rijkswaterstaat aangekondigd om aluminium constructies in de Richtlijn Ontwerp Kunstwerken (ROK) op te nemen. De ROK is een  contractdocument met technische (constructieve) eisen geldend voor infrastructurele werken die ontworpen en gebouwd worden in opdracht van Rijkswaterstaat. Ook lagere overheden verwijzen in contracten vaak naar de ROK. Het document bevat wijzigingen en verduidelijkingen ten opzichte van de Eurocodes en bestaat momenteel uit regels voor belastingen voor staal- en betonconstructies.

Duidelijkheid

Het is het van grote toegevoegde waarde dat het document aangevuld gaat worden met regels voor aluminiumconstructies, zodat er duidelijkheid en eenduidigheid ontstaat voor ontwerpers wanneer deze gebruik willen maken van aluminium in constructies. Bovendien geeft Rijkswaterstaat hiermee impliciet het belang van aluminium als
constructiemateriaal aan. Het Aluminium Centrum wil graag weten of de metaalbranche tegen onduidelijkheden, niet ingevulde aspecten, fouten, of andere van belang zijnde onderwerpen in de Eurocode 9 (aluminiumconstructies) is aangelopen bij de toetsing van constructies. Dan kan dit worden meegenomen in het opstellen van het nieuwe tekstvoorstel.

Reacties graag naar kousbroek@aluminiumcentrum.nl of j.maljaars@tue.nl​.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven