Ga naar hoofdinhoud

Terugwinnen warmte compressoren

Ook al is het rendement van luchtcompressoren de laatste jaren fors verbeterd, nog steeds wordt het merendeel van de opgenomen elektrische energie omgezet in warmte. Door die warmte te benutten kan de ‘Total Cost of Ownership’ van een compressorinstallatie aanzienlijk worden verlaagd. Alup Kompressoren en Warmtebouw Utrecht bieden hiervoor oplossingen met, afhankelijk van de (gebruiks)situatie, terugverdientijden tussen de één tot drie jaar.

Het comprimeren van lucht gaat gepaard met warmteontwikkeling. Normaal gesproken wordt die warmte als warme lucht afgevoerd. Naarmate het compressorvermogen toeneemt, stijgt  ook de hoeveelheid thermische energie. Bij een 80 kW compressor is al sprake van circa 55 kW aan terugwinbare warmte.

 

Alup warmteterugwinning compressor

Demo-opstelling van een Allegro 22 schroefcompressor van Alup met warmteterugwinsysteem (foto’s: Alup)

 

CV-ketel 

“Dat is het vermogen van een behoorlijke CV-ketel,” stelt André van Willigen, sales engineer bij Alup Kompressoren in Nieuwegein. “Iedere compressor kan optioneel worden voorzien van een warmtewisselaar. Wat men vervolgens met die warmte gaat doen en wat daarvoor aan additionele technische voorzieningen nodig is, bepaalt de snelheid waarmee de investering wordt terugverdiend.

 

Opties

“Waar het om gaat is wat je met die warmte wilt of kunt gaan doen en wat daarvoor aan installatietechnische voorzieningen vereist is,” benadrukt commercieel manager Patrick van Echtelt van Warmtebouw Utrecht. “Een relatief makkelijk te realiseren mogelijkheid is compressorwarmte toepassen voor ruimteverwarming. Maar de teruggewonnen warmte kan uiteraard ook worden gebruikt in het productieproces. Bedenk bovendien dat er in veel gevallen via de Energie Investeringsaftrekregeling (EIA) extra financieel voordeel is te behalen”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven