Tentoonstelling ‘Onder het Staal’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tentoonstelling ‘Onder het Staal’

Bij Huis van Hilde in Castricum loopt tot en met 23 september de tentoonstelling ‘Onder het Staal’. Het belicht de geschiedenis en archeologie van het land onder het Tata Steel-terrein, en de ijzer- en staalproductie door de eeuwen heen. Voor kinderen is er een speurroute, een quiz en een metaaldetectiespel. En op 7 en 8 juli is er het evenement Kom kijken hoe je ijzer maakt.

De komst van toen nog Hoogovens, precies 100 jaar geleden, veranderde het aanzien van het gebied rond de monding van het Noordzeekanaal. Het maakte ook archeologisch onderzoek mogelijk. Dat leverde bijzondere vondsten op, waaronder een skelet uit 400 voor Chr. dat op de tentoonstelling te zien is.

Het gebied rond de monding van het Noordzeekanaal is een van de belangrijkste transportaders van Nederland. De komst van de Hoogovens aldaar was van grote invloed op het landschap. Het duingebied werd opgeofferd aan industriële vooruitgang en economische voorspoed, aldus archeologiecentrum Huis van Hilde

Het belang van staal

In de tentoonstelling worden afbeeldingen uit de collectie Provinciale Atlas gecombineerd met vondsten die afkomstig zijn van het fabrieksterrein. De aanleg en opening van het kanaal en de staalfabrieken komen aan bod, evenals het belang van staal als grondstof voor Nederland en de geschiedenis van de staalproductie in IJmuiden.

Verder is er aandacht voor de productie van ijzer en staal door de eeuwen heen, met een ijzeroven uit de Romeinse tijd en restmateriaal van ijzerproductie zoals ‘oer’, ‘wolf’ en ‘slak’.

Speciaal evenement

Op 7 en 8 juli is er het speciale evenement Kom kijken hoe je ijzer maakt. Dan worden buiten op het plein voor Huis van Hilde op ambachtelijke wijze ijzerovens gebouwd van leem. De ijzersmid laat zien hoe vroeger ijzer werd gesmolten. Ook zijn er demonstraties tin gieten en veel activiteiten voor kinderen.

De tentoonstelling kwam tot stand met steun van Tata Steel Nederland, de Provinciale Atlas en het provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland.

Meer info over de tentoonstelling:
Via Huis van Hilde
Via Tata Steel 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven