Ga naar hoofdinhoud

Team Netherlands gaat voor goud bij Euroskills

CNC-frezer Jirki Hendricks (ROC van Amsterdam) (links op de foto), Lasser Bart Willems (ROC Nijmegen) (rechts), CAD-tekenaar Joost Meijer (ROC Nijmegen) en mechatronici Stefan de Roo en Sybo Martens (beiden van Aventus) zitten in Team Netherlands, dat van 5 – 9 september in het Poolse Gdańsk opgaat voor de Euroskills 2023.

EuroSkills is het Europees kampioenschap voor beroepen. Het vindt om de twee jaar plaats, om en om met WorldSkills, het wereldkampioenschap voor beroepen.

Team Netherlands neemt deel aan deze vakwedstrijden. Het team bestaat uit studenten die hebben deelgenomen aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. Door hun goede prestaties hebben zij zich gekwalificeerd voor Team Netherlands.

22 vakkampioenen

In totaal zitten 22 jonge vakkampioenen van het mbo in Team Netherlands. Zij gaan op voor Europees goud. Jirki Hendricks (van GFM uit Bergeijk) is een van hen. Hij werd dit jaar Nederlands kampioen CNC-frezen tijdens Skills the Finals. “De afgelopen maanden heb ik talloze trainingsuren gemaakt. Ik ben er klaar voor en heb er enorm veel zin in.”

“Als klein jongetje was ik al bezig met techniek. En nu mag ik het laten zien tegenover de beste jonge vakmensen van Europa. Het wordt een zware wedstrijd maar ook een ervaring die ik de rest van mijn leven meeneem.”

Laskampioen Willems

Bart Willems werd zowel in 2022 als 2023 Nederlands kampioen lassen tijdens Skills the Finals. Ook hij kijkt enorm uit naar EuroSkills. “Naar de wedstrijd, maar bijvoorbeeld ook naar de openingsceremonie en de prijsuitreiking.”

“Het wordt ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb er ontzettend veel trainingsuren in gestoken, zowel thuis als bij leerbedrijf Wennekes Welding Support en met hulp van mijn school Vakopleiding Techniek (ROC Nijmegen). Ik ga er alles aan doen om eremetaal mee naar huis te nemen.”

Aan Euroskills doen in totaal 600 deelnemers uit heel Europa mee, in 43 verschillende vakken, van CNC-frezer tot kok, van metselaar tot schoonheidsspecialist. De organisatie verwacht 100.000 toeschouwers.

WorldSkills Netherlands

Team Netherlands wordt uitgezonden door WorldSkills Netherlands, dat zich sinds 2001 inzet voor promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren.

WorldSkills Netherlands ondersteunt jongeren bij het ontdekken en ontwikkelen van hun skills. Dit doet de organisatie in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven, onder andere door het organiseren van vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents) en mbo’ers (Skills Heroes). OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking, is een van de partners van WorldSkills Netherlands.

Het is van groot belang dat vakmensen trots kunnen zijn op hun opgebouwde kennis, vaardigheden en het werk dat zij ermee verrichten, meldt de website.

Door deelname in Team Netherlands krijgen jonge Nederlandse vakmensen een ambassadeursrol en een voorbeeldfunctie voor andere jonge vakprofessionals.

Video’s

Bekijk de video’s van frezer Hendricks en lasser Willems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven