Ga naar hoofdinhoud

TBAuctions (Troostwijk) naar Castik Capital

TBAuctions wordt overgenomen door fondsen die beheerd worden door Castik Capital. Het wil zo het grootste online veilingplatform in Europa worden. TBAuctions is in 2018 ontstaan uit de fusie tussen Troostwijk Auctions (B2B-veilingen, ook voor industriële goederen voor metaalbewerking) en BVA Auctions (B2C-veilingen).

Castik Capital richt zich met overnames op samenwerking met sterke managementteams om zo marktleiders te creëren. Met de overname verwacht TBAuctions de groei op de Europese online veilingmarkt te kunnen versnellen door blijvende organische expansie, aangevuld met strategische acquisities

Sinds de fusie in 2018 heeft TBAuctions aanzienlijke investeringen gedaan in de ontwikkeling van een state-of-the-art en schaalbaar IT-platform genaamd Atlas. Daarmee kan het bedrijf toekomstige over­names in heel Europa naadloos kan opschalen en integreren.

De voorgenomen overname moet nog worden goedgekeurd door de Ondernemingsraad en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De closing wordt eind dit jaar verwacht.

‘Prominente rol’

Atlas is een duidelijke onder­scheidende factor voor TBAuctions om de groei van de online veiling­markt te stimuleren.

“We zien dat andere veilinghuizen hun groei en de overgang van fysieke veilingen naar online veilingen alleen kunnen faciliteren door forse investeringen in hun IT te doen”, zegt Herberth Samsom, CEO van TBAuctions.

“Samen met de steun van Castik Capital kunnen we een van de leidende Europese online veilingplatforms worden. Ik voorzie een verdere groei van de online veilingmarkt in Europa, waarin TBAuctions door onze voorsprong op IT-gebied een prominente rol zal spelen.”

Vavato overgenomen

De groeiambitie van TBAuctions, dat nu in acht Europese landen aanwezig is, heeft al geleid tot een versnelling van aanvullende acquisities. De meest recente is de overname van het Belgische bedrijf Vavato, een van de grootste online veilingspelers in de Belgische B2B- en B2C-markt.

IT-backbone

Net als Troostwijk Auctions en BVA Auctions blijft Vavato binnen de holding opereren met een eigen merk en een online storefront. Dit past perfect in de strategie om met haar eigen schaalbare IT-platform alles te veilen, van kleine consumptiegoederen tot complete industriële voorraden en onroerend goed.

Overge­nomen bedrijven worden snel en efficiënt geïntegreerd in de IT-backbone en kunnen zo direct profiteren van de schaalgrootte en efficiëntie, evenals de marketing- en backoffice­ondersteuning. Voor verkopers betekent dit een ongeëvenaarde service en een grotere markt, en voor kopers een nog grotere diversiteit aan aangeboden artikelen, aldus het veilingbedrijf.

‘Rol in circulaire economie’

Volgens Michael Phillips, Investment Partner bij Castik Capital, speelt TBAuctions een belangrijke rol in de wereldwijde beweging naar een circulaire economie. Duurzame consumptie – waar TBAuctions actief naar streeft door nieuw onderdak te vinden voor tweedehands- en tweedekansgoederen – staat centraal op de wereldwijde ESG-agenda, zegt hij.

Castik wil de missie van TBAuctions ondersteunen en is van mening dat het bedrijf in een unieke positie verkeert om zichzelf neer te zetten als een van Europa’s toonaangevende online veilingplatforms.

‘Toeleveringsketen is verstoord’

“Vooral nu we worden geconfronteerd met een schaarste aan beschikbaarheid van apparatuur als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen, is TBAuctions het online platform dat vraag en aanbod in Europa en daarbuiten samenbrengt. We zijn er trots op dat we hieraan een belangrijke bijdrage kunnen leveren met onze recente samen­werkings­investering”, aldus Phillips.

Digitalisering ‘tweedehands’ blijft achter

“Als je kijkt naar de digitalisering van e-commerce in het algemeen, dan valt op dat de wereld van ’tweedehands’ qua digitalisering achterblijft”, zegt Samson. “Dit biedt ons unieke kansen in de markt.”

“Na de fusie in 2018 hebben we ons sterk gericht op organische groei van verkopers en bieders, en de efficiëntie van onze processen”, vervolgt hij. “Het belangrijkste aspect hiervan was de ontwikkeling van ons eigen IT-platform Atlas.”

“We staan nu klaar om onze groei te versnellen, samen met onze nieuwe partner Castik Capital. Zij staan erom bekend sterk te investeren in zowel organische als niet-organische groei, wat perfect aansluit bij onze ambities en doelstellingen.”

‘Gefragmenteerde markt’

Uit een uitgebreid marktonderzoek, uitgevoerd door Castik Capital, blijkt dat de Europese online veilingmarkt zeer gefragmenteerd is en grotendeels bestaat uit ‘lokale kampioenen’ met een sterke regionale focus en een beperkte internationale schaal.

“We staan aan het begin ​​van een potentiële pan-Europese marktconsolidatie, die wordt ondersteund door technologische ontwikkeling”, zegt Phillips. “Door zijn ultramoderne Atlas-platform staat TBAuctions uniek gepositioneerd.”

Eerst Europa

Het managementteam en de medewerkers van TBAuctions blijven belangrijke aandeelhouders van de groep. Het management heeft unaniem aangegeven de komende jaren de schouders eronder te willen blijven zetten om sneller te groeien dan de markt.

Samsom: “Voorlopig zullen we eerst al onze inspanningen concentreren op de gefragmenteerde Europese veilingmarkt. Daarna zien we wel waar onze reis ons brengt.”

Adviseurs

Bij de transactie werd TBAuctions geadviseerd door Rothschild & Co. Castik werd geadviseerd door BCG, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, Emendo, PwC, Houthoff, Netlight, Houlihan Lokey, en Etribes.

TBAuctions

Met een hameromzet van 435 miljoen euro, meer dan 13.000 veilingen, 2,75 miljoen kavels per jaar en meer dan 10 miljoen websitebezoekers per maand is TBAuctions een van de grootste online veilinghuizen van Europa.

Als online veilingplatform en marktplaats voor tweedehands en tweede kans goederen, opereert het via de merken Troostwijk Auctions (B2B), BVA Auctions (B2C) en sinds november 2021 het Belgische Vavato.

TBAuctions veilt in opdracht van derden roerende en onroerende zaken via Atlas; het platform voor intelligent auctioning (IA) dat eigendom is van TBAuctions.

Castik Capital

Het Europese Private Equity-bedrijf Castik Capital verwerft meerderheidsbelangen in private en publieke bedrijven, waar op lange termijn waarde kan worden gegenereerd door actieve partnerschappen met management­teams.

Het bedrijf, opgericht in 2014, is gevestigd in Luxemburg en richt zich op het herkennen en ontwikkelen van investeringsmogelijkheden in heel Europa. De investeringen worden gedaan door het in Luxemburg gevestigde fonds, Epic II SLP, dat een waarde van 1,25 miljard euro vertegenwoordigt.

Lees ook:

‘Succesvol blijven en slimmer produceren’ (14 mei 2021)

Andere berichten over Troostwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven