Smartphone wordt onmisbaar voor Trumpf • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Smartphone wordt onmisbaar voor Trumpf

Medewerkers worden in de Trumpf-fabriek via hun smartphone geïnformeerd over bijzonderheden in het productieproces.

Sommige maakbedrijven verbieden medewerkers hun smartphone mee te nemen in de fabriek. Trumpf zet de smartphone daarentegen steeds meer in als hulpmiddel waarmee medewerkers hun werk in de fabriek efficiënter kunnen doen. En klanten kunnen nu zelfs met hun smartphone nieuwe ponsgereedschappen bestellen.

Digitalisering: dat was hét thema op Intech 2018 bij Trumpf. Mathias Kammüller, sinds enige tijd Chief Digital Officer bij Trumpf, vergelijkt de potenties van  digitalisering met het effect dat eerder automatisering op de maakindustrie heeft gehad. “Digitalisering is een soortgelijke innovatiesprong”, zei hij op de persconferentie ter gelegenheid van de jaarlijkse technologieshow van de Duitse machinebouwer.

Tandje erbij

Trumpf heeft op het vlak van digitalisering een tandje bijgeschakeld, niet alleen in de technologie die naar de markt wordt gebracht, ook in de eigen fabrieken. Hoe belangrijk het thema voor Trumpf is, blijkt uit het feit dat er voor het eerst in de historie van het familiebedrijf méér software- en IT-engineers werken dan mechanische engineers.

“Er werken meer dan 500 medewerkers aan de digitalisering, we hebben méér software ingenieurs dan machinebouw ingenieurs”, aldus Kammüller. “Dit jaar starten we met 20 IT-Azubi’s die hier in Ditzingen hun opleiding gaan doen.”

Smart en mobiel

De fabrikant van laser- en plaatbewerkingstechnologie laat het overigens niet bij enkel met de mond de voordelen van de digitalisering belijden. Ook in de eigen fabrieken schakelt men in hoog tempo over op smart industry systemen. Daarbij zet de fabrikant in op smart en mobiel tegelijkertijd.

In de fabriek voor ponsgereedschappen in Gerlingen krijgen medewerkers in de productie, die productiebegeleiders worden genoemd, op hun smartphone meldingen als er iets in de productie gebeurt dat hun aandacht nodig heeft. En ook in de plaatwerkafdeling in Ditzingen gebruiken medewerkers hun smartphone.

Kammüller: “De digitaliseringssystemen die we hier toepassen, zorgen voor meer transparantie in het productieproces en daarmee verlagen we de kosten. In onze plaatwerkafdeling hebben we in enkele maanden tijd een hele machine kunnen uitsparen door de efficiencyverbetering.”

Plaatwerkklanten

Als het aan Trumpf ligt, stappen ook de klanten in de plaatbewerking over op het gebruik van de smartphone. In de digitalisering van de fabriek voor ponsgereedschappen heeft men de volgende stap gezet.

Klanten die met hun smartphone de QR-code op het gereedschappen scannen, kunnen vervolgens met hun smartphone direct naar hun eigen bestelpagina surfen om daar een nieuw gereedschap te bestellen. Handy foto, zo noemt Trumpf deze service.

Een medewerker van de Trumpf-fabriek demonstreert de Handy foto functie. Klanten hoeven alleen de QR-code op het gereedschap te scannen om naar de bestelpagina te gaan (foto’s: Franc Coenen).

Stuurt de klant de gegevens die hij met de smartphone scant voor 14.00 uur door, dan start dezelfde middag nog de productie van het stansgereedschap en wordt dit nog dezelfde avond door het transportbedrijf opgehaald.

“In de toekomst zal het koppelen van informatie- en productietechniek nog nadrukkelijker op de voorgrond komen te staan”, verwacht Kammüller.

Lees ook: Trumpf toont nieuwe 3D-lasercel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven