Trumpf toont nieuwe 3D-lasercel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumpf toont nieuwe 3D-lasercel

De nieuwe TruLaser Cell 5030 (foto: Franc Coenen).

Trumpf heeft een nieuwe 3D lasercel geïntroduceerd. Dit gebeurde tijdens de huisshow Intech 2018. De TruLaser Cell 5030 is speciaal ontwikkeld voor prototypebouw en kleine series. Als laserbron zet Trumpf standaard een schijflaser in. Daarnaast wordt op Tube in Düsseldorf een nieuwe TruLaser Tube 7000 fiber met 4 kW laserbron getoond.

Machinebouw blijft de kern van de onderneming, zo merkte Heinz-Jürgen Prokop, bestuursvoorzitter van de businessunit Werkzeugmaschinen bij Trumpf, op tijdens de Intech 2018. Industrie 4.0 is belangrijk, bij Trumpf blijven de machines de belangrijkste activiteit. Daarom waren er meerdere premières.

Instap 3D-lasersnijcel

De nieuwe 3D-lasercel positioneert zich precies tussen de TruLaser Cell 3000 en 7000. Het verschil zit met name in de productiviteit: waar de twee andere types bedoeld zijn voor serieproductie, mikt Trumpf met de TruLaser Cell 5030 op bedrijven die prototypes bouwen en kleine- tot middelgrote series.

Het doel is vanaf het begin geweest een 3D-cel te bouwen die moderne technologie combineert met goede snij-kwaliteiten én een attractieve prijs. De cel werkt met een vliegend optiek, het werkstuk ligt vast in de opspanmal. Hierdoor is volgens Trumpf de nauwkeurigheid niet afhankelijk van het gewicht en de positie van het werkstuk. Het vliegend optiek zorgt voor de dynamiek van de machine.

De TruLaser Cell 5030 is ontwikkeld voor bedrijven die veel prototypes en kleine series 3D-snijwerk maken (foto: Franc Coenen).

Qua besturing is de machine duidelijk gericht op prototypes en kleine series, want via de TruTops Cell basic besturing kunnen grafische veranderingen in het programma aan de machine worden aangebracht. Door gebruik te maken van snijtabellen voor de meest gangbare materialen en plaatdikten, kan de cel snel worden ingesteld.

Om de kans op botsingen te verkleinen, zet Trumpf in de 5030 cel de X-Blast-Technologie in. Hierdoor is de afstand tussen de nozzle en het werkstuk verdubbeld.

Nieuwe fiber buislaser

De nieuwe buislaser TruLaser Tube 7000 beschikt over een adaptieve opspanunit die kleine afwijkingen in de buis- of profieldiameter compenseert.

De buislaser Tube 7000 fiber gaat officieel komende week op Tube 2018 in Düsseldorf in première. Hiermee kunnen buizen en profielen tot 254 mm doorsnede en 10 mm wanddikte worden gesneden. Daartoe is de machine voorzien van een 4 kW sterke schijflaser van Trumpf.

De machinebouwer heeft bij de ontwikkeling gekeken naar de 2D lasersnijmachines. Daar vandaan komt bijvoorbeeld de optie PierceLine waarmee het snijden van contouren in de buizen versneld wordt.

Net als bij het 2D lasersnijden zorgt de fiberlaser voor een hogere productiviteit, onder andere doordat de dynamiek hoger is. Trumpf schat dat dit bij een gemiddelde klant tot 15% meer productiviteit kan opleveren.

De TruLaser Tube 7000 fiber kan geautomatiseerd worden, waarbij tot 4 ton materiaal aan de machine wordt opgeslagen. De LoadMaster Tube hoeft niet apart geprogrammeerd te worden maar haalt alle data uit het snijprogramma. Met sensoren wordt de opspanning van de buis bewaakt en eventueel automatisch bijgesteld.

Overigens heeft Trumpf op Tube 2018 nog een tweede primeur, de Trulaser Tube 5000, voorzien van een CO2-laserbron.

Lees ook: Smartphone wordt onmisbaar voor Trumpf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven