RamLab: toepassen 3D-printen voor MKB • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

RamLab: toepassen 3D-printen voor MKB

Visualisatie van de data van een 3D-print op de M&C-app (foto: SmitZH).

Fieldlab RamLab werkt aan de doorontwikkeling en grootschalige toepasbaarheid van Waam-technologie. Het heeft onlangs voor deze vorm van 3D-metaalprinten een project afgerond. Ramlab wil de nieuwe technologie uiteindelijk toegankelijk maken voor het MKB en daar als regio Zuid-Holland een wereldpositie mee behalen.

Met het kortgeleden afgeronde project heeft fieldlab RamLab een werkende monitoring- en control-app opgezet, evenals een uitgebreide materialendatabase en versterking van proposities.

Waam: ‘Kleine series of enkelstuks’

Voor financiering en om ervaring op te doen, wordt gewerkt met kortlopende afgebakende innovatieprojecten.

Daarmee komt de toegankelijkheid van de Waam-technologie (wire arc additive manufacturing) steeds dichterbij. Fieldlab RamLab krijgt hiervoor ondersteuning vanuit innovatieprogramma SmitZH.

Met Waam-technologie print een lasrobot een vorm door dit laag voor laag op elkaar te lassen. Vaak gaat het om producten in kleine series of zelfs enkelstuks. Denk bijvoorbeeld aan een scheepsschroef of een mal die gerepareerd wordt.

Demo’s gegeven

In een kiemproject met bedrijven als Fokker, Man Energy Solutions, voestalpine en Air Products werden demonstraties van de nieuwe technologie gegeven. Later volgde toekenning van een Europese financiering van het project Grade2XL.

Het Grade2XL project is inmiddels gestart en de ontwikkelingen en inzichten uit het zojuist afgeronde innovatieproject kunnen daar goed in worden gebruikt.

Omdat bij Waam laag voor laag opgelast wordt, is kwaliteitscontrole na iedere laag essentieel om fouten te voorkomen. Om dit proces volledig te automatiseren, ontwikkelde RamLab een monitoring & control app.

Realtime data

De app werkt samen met een aantal sensoren die op de lasrobot gemonteerd worden. Deze geven realtime data over het proces door en verwerken dit, bijvoorbeeld over temperatuur. Dit stuurt het proces aan en sturt zo nodig bij. Oplevering van een werkende sensor suite is een resultaat van dit innovatieproject.

“De app maakt het mogelijk om non-stop te 3D-printen”, zegt Vincent Wegener van RamLab. “Normaal moet je het proces na iedere laag onderbreken voor een visuele inspectie. Nu kun je sneller en goedkoper werken. Een operator kan daardoor meerdere 3D-printers tegelijk aansturen.”

“De app geeft een alert bij een grote afwijking, bijvoorbeeld als de lasdraad om de spoel vast zit. Een operator wordt dan gewaarschuwd.

Als de operator niet beschikbaar is, kan de productie tijdelijk stil gezet worden. Dit soort automatisering brengt de techniek dichter bij de kleine ondernemer die zich geen kostbare inhuur kan veroorloven.”

Multimaterialen getest

Behalve de app die ontwikkeld is, is in het project ook getest met multimaterialen.

Sommige onderdelen zijn door hun conventionele manier van produceren (zoals gieten) zwaar en dus duur. Als nu bij bepaalde onderdelen een ander materiaal wordt gebruikt, wordt het product lichter en goedkoper.

Dit gebeurt natuurlijk uitsluitend waar dit mogelijk is want de kwaliteit en sterkte moet minimaal hetzelfde blijven

In dit project werden verschillende combinaties van materialen getest en de juiste parameters vastgelegd in een database.

“Inmiddels hebben we zo’n 20 materialen en verschillende materiaalcombinaties kunnen testen:, vertelt Wegener.

Slijtage en scheuren

“In de chemische industrie wordt veel gewerkt met onderdelen die door het ronddraaien snel slijten. We hebben hiervoor getest met een combinatie van 316L en Stellite 6. We ervaarden dat nauwkeurigheid hierbij van essentieel belang is.”

“Als je niet de juiste parameters hebt, zal het product snel scheuren. Met onze database dragen we bij aan Europese kennisontwikkeling over deze techniek.”

‘Beter te adviseren’

Door al het testen en doorontwikkelen, doet RamLab ook veel ervaring voor nieuwe proposities. Het fieldlab kan nu beter advies geven op lichtgewicht ontwerpen en keuze in multimateriaalprints.

Ook wordt volgens Wegener op deze manier de technologie steeds beter en toegankelijker.

Testen bij bedrijven

RamLab heeft een nieuw vervolgproject op de planning staan waarbij het gebruik van de nieuwe applicatie en de sensoren in de praktijk met bedrijven wordt getest.

Lees ook:

Enorme 3D-geprinte viertandhaak wordt hol (14 juni 2018)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven