Enorme 3D-geprinte viertandhaak wordt hol • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Enorme 3D-geprinte viertandhaak wordt hol

Huisman en Ramlab gaan een enorme offshore kraanhaak produceren met behulp van WAAM-printtechnologie. De stalen viertandhaak, met een buitenmaat van meer dan 1 bij 1 meter en een gewicht van bijna 1000 kilo, gebruikt de voordelen van 3D-printtechnologie. Hierdoor kan het product hol gemaakt kan worden. Dat leidt tot een aanzienlijke besparing in materiaalverbruik en in productiedoorlooptijd.

Het wordt qua gewicht ’s werelds grootste 3D-geprinte stalen product, meldt Huisman. De Safe Working Load (SWL) van de haak wordt 325mt. Eerder dit jaar werd met succes al een 3D-geprinte offshore kraanhaak getest met een SWL van 80mt.

Wire & arc

De nieuwe kraanhaak is gebaseerd op een ontwerp van de Huisman viertandhaak. De WAAM-printtechnologie die gebruikt gaat worden, staat voor wire & arc additive manufacturing.

Voor het printen zijn Ramlab en Huisman een project gestart, waarbij ook de 3 toonaangevende classificatiebureaus, DNV GL, Bureau Veritas en ABS, zijn aangesloten.

Vaststellen regels

In nauwe samenwerking met experts van deze classificatiebureaus zal de 3D-geprinte offshore kraanhaak niet alleen een drievoudige certificering krijgen, maar kan er ook een belangrijke stap gemaakt worden in de vaststelling van regels voor 3D-geprinte producten voor de maritieme en offshore industrie.

Voestalpine Böhler Welding is tot het consortium toegetreden om materieel en expertise op het gebied van materiaal te bieden. Autodesk biedt ondersteuning door middel van additive manufacturing software.

Lees ook:

Eerste 3D-geprinte offshore kraanhaak ter wereld (23 januari 2018)

Bekijk het artikel Onderzoek naar 3D-lassen on demand (over Ramlab) in Metaal Magazine nummer 3 (maart 2018, p.30) (premium)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven