Nieuwbouw ROVC TechCenter vormt basis praktijklessen • Metaal Magazine
Nieuws

De bouw van het nieuwe TechCenter van ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, in Ede is gestart. Bijzonder is dat de nieuwbouw zeven klimaattechnologieën integreert. Ook maken de systemen van het pand zelf en de informatie uit deze systemen onderdeel uit van het praktijkgedeelte van de cursussen op het gebied van installatie.

De energietransitie heeft ervoor gezorgd dat de installatiebranche een enorme groei doormaakt en dat er een grote behoefte is aan cursussen en opleidingen op het gebied van klimaattechnologieën. Deze staan centraal in de nieuwbouw.

“Vanaf de start hebben we de wens gehad om een pand neer te zetten waarin cursisten worden geïnspireerd en uitgedaagd op het gebied van techniek”, aldus John Huizing, directeur bij ROVC.

Warmte en koude opslaan

“Cursisten komen overal in het pand in aanraking met de technieken. Er is bijvoorbeeld een route over het dak waar het VRF-systeem staat en cursisten kunnen het WKO-systeem bewonderen. Met dit systeem slaan we, honderden meters onder de grond, warmte en kou op.”

 “Zeven klimaatconcepten in één gebouw kom je zelden tegen”, zegt Bart Wopereis, directeur bij installatiebedrijf WSi techniek. “De nevenfunctie van de technieken als lesmateriaal, maakt het een uniek concept.”

Input voor cursussen

Alle technieken in het pand zijn zichtbaar voor cursisten, Maar daarnaast vormt het pand ook input voor de cursussen van ROVC. BIM, het 3D Bouw Informatie Model, biedt virtueel inzicht in het gebouw met al haar techniek, tot in de fijnste details.

Dit model heeft ROVC gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem (GBS). Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de energieprestatie of de luchtbehandeling van het pand virtueel na te bootsen, maar ook het werkelijke verbruik op dat specifieke moment te tonen. In de praktijklessen gaan technici hiermee aan de slag.

Theorie en techniek

“Het gebouw is volledig afgestemd op de onderwijsvisie”, aldus Hugo Lenselink, architect bij ARX Architecten. “Bij het ontwerp hebben we continu de vraag in ons achterhoofd gehouden: ‘Hoe ervaart de cursist het gebouw en wat heeft hij nodig om optimaal te studeren?’. Door technieken achter glas te tonen, in plaats van te verstoppen in een aparte technische ruimte, komen theorie en techniek in dit pand bij elkaar.”

 “Het is een efficiënt bedrijfsgebouw, waarin duurzaamheid een grote rol speelt”, vertelt Egbert-Jan Rots, directeur Rots Bouw. “Van de klimaatconcepten tot aan de keuze van bepaalde bouwmaterialen.”

De eerste schop voor de nieuwbouw is 28 februari de grond ingegaan. Het pand aan de Galvanistraat in Ede wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven