Kramp heeft deze zomer in Varsseveld een nieuwe hal in gebruik genomen met een volledig geautomatiseerd magazijnsysteem. Leverancier Knapp heeft daar de Knapp OSR Shuttle Evo geïmplementeerd, met shuttles die zich per niveau in vier richtingen kunnen voortbewegen.
Het bedrijf, dat onderdelen levert aan onder meer machinebouwers, wil met het moderne magazijnsysteem de logistieke processen goed voor elkaar hebben, meldt De Gelderlander. Hoewel Kramp ook zelf machines assembleert, komt het grootste deel van de omzet (800 miljoen euro) van onlinebestellingen. Snelheid is dan belangrijk. Kramp stelt dat klanten in de Benelux of een deel van Duitsland die ’s avonds voor 18:30 uur bestellen, de bestelling de volgende ochtend om 8 uur in huis hebben.
Ook links en rechts
Nieuw aan dit magazijnsysteem (uniek in de wereld, zegt het bedrijf zelf) is dat de shuttles op één hoogte niet alleen voor- en achteruit, maar ook links en rechts kunnen rijden en dus snel in meerdere gangen kunnen komen. Hierdoor wordt het systeem kan compacter en zijn minder rollenbanen en shuttles nodig. Dat meldt Warehousetotaal.nl.

Naar 300.000 bakken
De nieuwe hal is 24 meter hoog en heeft een oppervlak van 9600 m2., 6 gangen, 8 werkstations en 2 controlestations. Er kunnen op dit moment 134.000 bakken worden opgeslagen. Dat wordt in de toekomst uitgebreid naar 300.000. Nu nog gaan op een topdag 53.000 orders de deur uit. Met het nieuwe magazijnsysteem kan dit aantal verder omhoog.
Logistiek proces
De magazijnstellingen zijn geleverd door Nedcon in Doetinchem. Hierin rijden shuttles rond die voortdurend bakken met onderdelen verzamelen. Ze brengen het automatisch naar één van de werkstations die zijn verbonden met de overige logistieke systemen bij Kramp. Uiteindelijk komen de bestellingen op pallets die worden klaargezet voor transport. Wat de deur uitgaat, zijn voornamelijk onderdelen voor klanten.
Het systeem is ook modulair uit te breiden. Zo kan het aantal werkstations worden uitgebreid naar 26. Kramp verwacht met het nieuwe systeem zeker 10 jaar vooruit te kunnen.
Video
Bekijk een video van de bouw en uitleg over het systeem: