Ga naar hoofdinhoud

‘Niet productiemachines, maar digitalisering en data verbeteren productiviteit’

(foto: Shutterstock)

Maakbedrijven moeten voor hun concurrentiepositie hun productiviteit verder verbeteren. Dit lukt echter niet door de laatste procenten uptime uit de productiemachines te persen. Het gaat veel meer om verbetering van het productieproces, via de sleuteltechnologieën digitalisering en data. Dat stelt ING in de sector thema update Industry.

Een innovatieve industrie is volgens ING van groot belang voor de economie, de werkgelegenheid, strategische onafhankelijkheid en het behoud van de welvaart op lange termijn. Investeren in een slimme, concurrerende industrie heeft daarom hoge prioriteit. De maakindustrie is hiermee een motor achter belangrijke internationale productieketens.

Hoewel de Nederlandse maakindustrie in verhouding met andere landen relatief kleiner is, heeft zij een aantal belangrijke capaciteiten tot haar beschikking die een uitstekend uitgangspunt voor groei op lange termijn bieden, namelijk kennis, technologie en specialistische maakbedrijven, aldus de thema update.

Steeds slimmer werken

De industriesector kan vooral groeien door een hogere productiviteit. Om de productie en toegevoegde waarde te verhogen is de wijze waarop arbeid en investeringen worden ingezet van groot belang voor een hogere productiviteit.

Het investeren in meer en nieuwe technologie is vooral in de industrie belangrijk om steeds slimmer te kunnen werken en hiermee de productiviteit -meer output met minder input- te verhogen. 

Nieuwe technologie en digitalisering

Daarom wordt ook door de overheid met investeringsprogramma’s als NxtGen-Hightech nieuwe technologie en digitalisering naar het mkb gebracht via gerichte kennisverspreiding en ondersteuning van innovatie en samenwerking, aldus ING.

Dit zijn waardeketens die van strategisch belang zijn voor Nederland en in het bijzonder voor de OEM-ers  en toeleveranciers in de industrie. Denk aan internationale waardeketens als semicon, medische-, farmaceutische en biotech-industrie, energie en waterstofindustrie. Ketens met een enorme groeipotentie.

Ook bij Kinkelder en Voortman

Digitalisering is ook bij Kinkelder een sleuteltechnologie, blijkt uit de update. En bij Voortman Steel Machinery draait het om de output van het gehele proces. Deze producent van staalbewerkingsmachines biedt naast machinesoftware ook geïntegreerde bedrijfssoftware voor de optimalisering van die productieprocessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven