Nieuws

Meer productiecapaciteit voor Betech

Betech Mass Turning heeft dit jaar in totaal 6 CNC-draaibanken en 3 robots aangeschaft. Daarmee komt het totaal op 65 CNC-machines. Na investeringen in digitalisering en automatisering heeft het bedrijf uit Hoogeveen vooral gefocust op productiecapaciteit en productiemogelijkheden.

De productielijnen zijn alle voorzien van automatisering zodat 24-uurs productie mogelijk is. Daarnaast neemt het diameterbereik uit staf- en buismateriaal toe tot Ø 80 mm en met robot-inzetwerk zelfs tot Ø 120 mm.

Vraag naar capaciteit zal stijgen

De investeringen zijn deels gebaseerd op een concrete toename in behoefte van klanten, maar speelt vooral ook in op de grote inhaalslag die plaats zal vinden. De productiecapaciteit van Betech neemt met 15% toe.

Het bedrijf verwacht dat de vraag naar productiecapaciteit in Nederland als geheel op de heel korte termijn exponentieel zal toenemen. Dit komt door 3 redenen: reshoring naar West-Europa, verminderde beschikbare capaciteit en een inhaalslag van meerdere industrieën.

Reshoring naar West-Europa

De reshoring van de maakindustrie, weer terug naar West-Europa, komt volgens Betech door een verminderde weerbaarheid in de toeleverketen.

“Veelal West-Europese OEM’ers hebben 20 jaar lang hun toeleverketen verplaatst naar lagelonenlanden.” Nu is die keten de afgelopen maanden meermaals op de proef gesteld, en dat heeft er volgens het bedrijf toe geleid dat in sterk toenemende mate weer gekozen wordt voor productie dichterbij, in West-Europese landen.

Dit wordt in de hand gewerkt door de hoge mate van automatisering in dit deel van de wereld, ziet Betech. Daardoor is het in veel gevallen mogelijk om producten tegen gelijke kosten en met een hoger kwaliteitsniveau bijvoorbeeld in Nederland te laten maken.

Betech ziet bijkomende voordelen in de Nederlandse maakindustrie die vaak een doorslaggevende rol spelen bij reshoring. Zoals de flexibiliteit van leveranciers, het Nederlandse kennisniveau en het goed kunnen meedenken met klanten. Het bedrijf verwacht dan ook dat de Nederlandse maakbedrijven op korte termijn meer vraag zullen krijgen.

Beschikbare capaciteit is verminderd

Tweede aspect is de verminderde beschikbare capaciteit. Dit komt doordat leveranciers wegvallen.

“Een groot deel van de Europese eerstegraads maakindustrie is gevestigd in Duitsland. Niet alleen de gevolgen van Covid-19, maar ook de Brexit, de handelsoorlog met de VS en de elektrificering van automotive heeft een enorm effect op een groot deel van de maakbedrijven.”

“Het effect is dermate dat veel toeleveranciers moeite hebben te overleven en tevens hun capaciteit verminderen.”

Inhaalslag van meerdere industrieën

Derde punt is de inhaalslag die meerdere industrieën maken. Dit wordt veroorzaakt door een verwachte toename in de vraag vanuit industrie.

Betech ziet bedrijven en consumenten al ruim een jaar grote uitgaven en investeringen uitstellen, door de onzekerheid in de economie.

“Zodra het economisch herstel merkbaar wordt, zullen de uitgaven in een stroomversnelling komen, waardoor de vraag naar capaciteit in de maakindustrie exponentieel zal toenemen.”

Betech Mass Turning

Betech Mass Turning telt 10.000 m2 productieruimte in Nederland (Hoogeveen). De 65 CNC-draaimachines maken 24/7 meer dan 50 miljoen producten per jaar.

Het bedrijf is eerder dit jaar benoemd tot koploper intelligente productie bij Smart Industry Hub Noord Nederland. Betech wil toe naar ‘Made in Holland’ als kwaliteitskeurmerk.

Lees ook:

‘Corona leidt tot meer uitbesteden in eigen land’ (23 april 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven