'Corona leidt tot meer uitbesteden in eigen land' • Metaal Magazine
Nieuws

Ondernemers zijn zich door corona steeds meer bewust van hun afhankelijkheid van leveranciers en de invloed op de toeleverketen. Dat biedt kansen, stelt Betech. Het bedrijf ziet namelijk dat er door het coronavirus meer ‘nearshoring’ ontstaat, oftewel uitbesteding dicht bij huis. Volgens het bedrijf is er meer dan ooit behoefte aan ‘Made in Holland’.

Voor het al dan niet uitbesteden in lagelonenlanden, is de kostprijs per product de belangrijkste afweging, geeft Betech aan. “Vaak wordt gedacht dat productie in bijvoorbeeld Azië per definitie goedkoper is dan in Nederland. Productiebedrijven in West-Europa met een hoge automatiseringsgraad bewijzen echter het tegendeel.”

‘Bewustwording: goed nieuws’

“De wereldwijde effecten van corona zijn zonder twijfel verschrikkelijk. Daarentegen zorgt het ook voor meer bewustwording in de toeleverketen. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse en overall, voor de West-Europese maakindustrie.”

Bij de coronacrisis werd duidelijk dat producten en grondstoffen vanuit andere werelddelen simpelweg niet of slecht leverbaar zijn. Betech wijst bijvoorbeeld op het sluiten van complete automotive-fabrieken, slechts enkele weken nadat China in lockdown ging.

‘Corona biedt veel kansen’

“Op korte termijn is dit zonder twijfel negatief, maar doordat bedrijven leveranciers proberen te vinden die dichter bij huis produceren, ontstaat de bewustwording en krijgt men kennis van het feit dat een product voor een gelijk prijsniveau ook gewoon in West-Europa en zelfs Nederland geproduceerd kan worden. Voor de Nederlandse maakindustrie en economie liggen hier enorm veel kansen”, aldus Betech.

‘Dichtbij gemaakt, tegen gelijke kosten’

Het bedrijf in massa draaiwerk, spuitgieten en kunststofbewerking zegt in deze periode zelf eveneens de kans te krijgen om te bewijzen dat producten tegen gelijke kosten dichtbij huis gemaakt kunnen worden.

“Veel internationaal opererende bedrijven realiseren zich dat ze met een lager risicoprofiel (leverbetrouwbaarheid) en tegen vergelijkbare kosten een kwalitatief gelijk of beter product kunnen kopen.”

Het bedrijf geeft aan een sterke concurrent van lagelonen in bijvoorbeeld Azië te zijn, juist vanwege “de zeer hoge mate van automatisering en dus de lage toegevoegde waarde qua arbeidskosten”.

Betech in de strijd tegen corona

Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Hoogeveen, draagt zelf direct bij aan de strijd tegen corona. Betech produceert, met enige trots, sinds enkele weken op 2 van de 3 productielocaties componenten voor beademingsapparatuur.

“Een erg mooi voorbeeld van Made in Holland en bijpassende leverbetrouwbaarheid.”

Daarnaast produceert Betech Kunststoffen volop kunststof afschermingen voor onder meer kantoorpanden, winkels, horeca en bedrijfsauto’s.

Het bedrijf heeft 3 productielocaties in Nederland, produceert op 17.000 vierkante meter productieoppervlak met ongeveer 100 fte zo’n 90 miljoen onderdelen per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven