Interactieve instructies vergemakkelijken werk • Metaal Magazine
Nieuws

Interactieve instructies vergemakkelijken werk

Interactieve werkinstructies bij de assemblage van trampanelen in opdracht van Hydro Extruded Solutions.

Assistieve productietechnologie maakt het mogelijk metaalbedrijven deels te helpen om het groeiend tekort aan vakkrachten op te vangen. Deze technologie kan mensen met een beperking namelijk ondersteunen bij de productie of assemblage. Slimme assistentie met onder meer augmented reality helpt hen bij hun werkzaamheden.

Dat zegt Lieven Bossuyt, die aan het hoofd staat van Lichtwerk, in de nieuwste Metaal Magazine. Het Belgische Lichtwerk ondersteunt sociale werkplaatsen, vormingscentra en metaal- en maakbedrijven bij de implementatie van slimme assistieve technologie.

Coöperatie

Lichtwerk is een spin-off van drie Belgische bedrijven: Mariasteen, Groep Gidts en Emino. Mariasteen is een sociale werkplaats actief in onder meer assemblage voor metaal- en maakbedrijven. Groep Gidts is serviceprovider die op het vlak van werk, onderwijs en zorg kansen creëert samen met en voor mensen met een beperking. Emino focust op het ondersteunen en begeleiden van werkzoekenden in hun zoektocht naar een baan. ‘

‘Onze roots liggen dus in de sociale economie”, vertelt Bossuyt. Samen hebben deze partijen de krachten gebundeld in Lichtwerk, een coöperatie die zorgt voor de implementatie van slimme assistieve werk‐ en opleidingsposten, met dus ook speciale aandacht voor de meer kwetsbare werknemers”

‘Diverse voordelen’

De nieuwe technologie biedt diverse voordelen. Metaalbedrijven kunnen zo het groeiend tekort aan werknemers opvangen die de juiste skills niet hebben. Bovendien kunnen bedrijven zo transformeren naar toekomstbestendige competitieve ondernemingen die Industrie 4.0 omarmen. Zo maakt de assistieve technologie mogelijk dat het metaalbedrijf stappen kan zetten in digitalisering.

‘Stay human’

De ondersteunende technologie zorgt er tevens voor dat kwetsbare medewerkers nu automatisch worden geholpen bij hun werkzaamheden, bijvoorbeeld bij high mix-low volume of assemblage. Daarnaast kan de technologie er volgens haar voor zorgen dat de (opleidings)kosten bij het metaalbedrijf dalen.

Maar: ”Go digital, stay human. Oftewel: digitaliseer, maar blijf menselijk”, stelt Bossuyt.

Lees hoe de nieuwe medewerkers in de praktijk werken, bij welke taken ze ingezet worden en welke technologieën hen hierbij ondersteunen, in het novembernummer van vakblad Metaal Magazine (pagina 11-13) (premium).

Activeer uw account.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven