HVL automatiseert plaatwerkcentrum • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

HVL automatiseert plaatwerkcentrum

Optistore met knikarmrobot (foto: Apex Dynamics).

HVL Metaalbewerking uit Liessel heeft zelf een volautomatisch, verticaal magazijn ontwikkeld, met de naam Optistore. Het systeem zorgt voor een automatische handling van plaatwerk naar en van de lasersnij-installatie. Het proces wordt direct vanuit het ERP-systeem aangestuurd.

Enkele jaren geleden wilde HVL meer opslag creëren voor het eigen plaatwerk en bovendien het transport en de verwerking van metalen platen automatiseren. Daarmee wordt tijd bespaard en repeterend werk voorkomen. In plaats van dit project uit te besteden werd het intern, door eigen mensen, verwezenlijkt. Het resultaat is Optistore.

De Optistore is een volautomatisch verticaal magazijn, waarin de Optipick beweegt en automatisch de juiste platen naar de juiste snijmachine transporteert. Nieuwe platen, halffabricaten of eindproducten kunnen door elkaar opgeslagen worden. De aansturing gebeurt centraal vanuit het ERP-systeem.

Het magazijn (van 48 x 6 x 8 m) heeft 700 laden, elke positie is geschikt voor 2.000 kg platen (3000 x 1500 x 25 mm). De Optistore voert volautomatisch materiaal toe en af aan twee CO2-lasersnijmachines.

Geen contaminatie

Het systeem vermindert de doorlooptijd van bestellingen omdat het aantal menselijke handelingen wordt verminderd. “Door een uitgekiend logistiek systeem, kunnen staal, rvs en aluminium in één systeem opgeslagen worden zonder contaminatie.”

Voor de meest recente lasersnijmachine is eveneens een verticaal magazijn ge-engineerd en gebouwd met een invoer- en uitvoertafel die voorzien is van een knikarmrobot. Voor de lineaire aandrijving hiervan is gekozen voor de componenten van Apex Dynamics, namelijk een AF140 tandwielkast, tandheugels in kwaliteit 6 en rondsel in kwaliteit 5.

De knikarmrobot zit vast aan de in- en uitvoertafel maar kan zich voor het manipuleren van de platen loskoppelen van deze tafel en dan dezelfde aandrijving gebruiken.

Modulair opgebouwd

Met deze oplossing kan HVL producten uit een gesneden plaat nemen, deze verzamelen op een aangewezen pallet/positie, tellen en terugkoppelen naar het ERP-systeem. Zo is de door HVL ontwikkelde en geproduceerde machine geheel uit modules opgebouwd.

Met de automatisering is HVL in staat om volautomatisch platen toe- en af te voeren, met volledige registratie van alle delen. De klant kan artikelen bestellen via de website en de lasertafel gaat, in het toegewezen tijdsslot, volautomatisch aan de slag.

Ook voor de markt?

Dit volledig zelf ontwikkeld, geautomatiseerd en gecombineerd plaatwerkcentrum is volgens het bedrijf een belangrijke aanvulling op een lasersnijmachinepark.

Door langere doorontwikkeling en optimalisatie is er een stabiel proces ontstaan, waardoor deze, aldus het bedrijf, ‘vooroplopend is in smart industry en industrie 4.0’. HVL onderzoekt nu de mogelijkheden om vergelijkbare opstellingen klantspecifiek op de markt te brengen.

Apex Dynamics heeft bijgedragen aan het geheel door de calculaties voor het systeem te maken, de componenten te selecteren en de selectie met alle gegevens en met de STP-tekeningen toe te sturen.

Zoals het was berekend, werkt het nu ook, stelt Apex. Er zullen nog wat kleine aanpassingen en optimalisaties gaan plaatsvinden, maar daarna is het systeem klaar om ook voor derden te bouwen.

HVL Metaalbewerking

HVl Metaalbewerking uit Liessel bestaat op 5 mei 2019 25 jaar. Er werken zo’n 85 personeelsleden. Het Brabantse bedrijf is sterk in de machine- en apparatenbouw en richt zich hoofdzakelijk op de sectoren transport, logistiek, food, land- en tuinbouw, automotive en de verpakkingsindustrie.

Er worden zowel onderdelen als complete machines geproduceerd. Ook kunnen projecten vanaf de ontwikkeling tot en met de stekker-klare oplevering worden verzorgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven