Grote investering Tata Steel in continugietmachine • Metaal Magazine
Nieuws

Tata Steel in IJmuiden heeft uitgebreid met een nieuwe continugietmachine. Hiermee kan het staalbedrijf hoogwaardig staal produceren. Het is de grootste en belangrijkste investering in het productieproces van Tata Steel in IJmuiden tot nog toe in deze eeuw, ter waarde van 220 miljoen euro. Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren, waaronder ’advanced high strength steels’ en ’ultra high strength steels’, die supersterk, maar tegelijkertijd ook goed vervormbaar zijn.

Daarmee kunnen klanten producten maken die bijdragen aan het verder verduurzamen van de maatschappij. Zo kunnen autofabrikanten met deze staalsoorten lichtere en dus zuinigere auto’s ontwerpen, die tegelijkertijd nog veiliger zijn dan de huidige modellen. In een continugietmachine wordt vloeibaar staal uitgegoten tot plakken staal, die vervolgens in de warmbandwalserij tot rollen staal worden uitgewalst.

Sterker staal

Tata Steel geeft aan te werken aan de toekomst van het bedrijf met deze ‘meest geavanceerde staalmachine ter wereld’. Bedrijfsprocessen kunnen door de derde gietmachine gestroomlijnd worden, zodat er per ton staal minder CO2 uitgestoten wordt. Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland geeft aan dat wanneer er enkele honderdduizenden tonnen meer staal geproduceerd worden er onder aan de streep meer CO2 uitgestoten wordt. Maar het sterkere staal is hard nodig voor het verduurzamen van de maatschappij. Het staal wordt, behalve in auto’s, ook gebruikt in milieuvriendelijke producten van nu en morgen zoals in elektromotoren, batterijpakketten van auto’s en in pijpleidingen voor waterstof.

Titanenklus

De bouw van de nieuwe continugietmachine is gestart in 2016. “Ik ben geweldig trots op het feit dat we hier in IJmuiden nu de meest geavanceerde continugietmachine ter wereld in bedrijf genomen hebben, waarmee we de allerbeste kwaliteiten staal kunnen produceren voor onze klanten”, aldus Van den Berg. “Met deze installatie gaan we het staal van de toekomst maken, nog sterker en nog duurzamer. Zo kunnen we ons onderscheiden van de concurrentie en versterken we onze positie in de top van de staalwereld. Mijn dank gaat uit naar iedereen die heeft meegeholpen om in een draaiende staalfabriek deze enorme installatie te bouwen. Dit was echt een titanenklus.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven