Bouw je eigen 4-asser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bouw je eigen 4-asser

Zelf een 4-assige CNC-machine bouwen voor thuisgebruik? Het boek ‘Build Your Own 4-Axis Multifunctional CNC Machine’ van Elektor legt stapsgewijs de bouw, hardware, software en bediening van de Z99 CNC-machine uit.

De doe-het-zelf-bouw van de machine is relatief simpel, aldus de handleiding. De constructie is eenvoudig gehouden en de meeste onderdelen die nodig zijn komen uit de wereld van 3D-printers. Dat maakt dat deze onderdelen niet duur en gemakkelijk te verkrijgen zijn.

De CNC-machine is ook makkelijk in gebruik, meldt het boek. Het kan kunststoffen, maar ook lichte metalen als aluminium en messing plotten, snijden, boren, laseren, frezen en graveren.

Ondersteunende software als freeware

Doordat het boek de ondersteunende software als freeware ter beschikking stelt, wordt de lezer uitgedaagd en aangemoedigd om nieuwe toepassingen voor de Z99 te ontwikkelen.

De gebruiker kan ook geschikte bestanden maken met ontwerpen in het achterhoofd.

Maken van bronbestanden

Een groot deel van het boek is gewijd aan het maken van bronbestanden in verschillende freeware softwarepakketten, waaronder Inkscape, DesignSpark PCB, KiCad en FlatCAM.

Het boek is ook een aanrader voor lezers die de basisstructuur van HPGL-, Gerber-, Drill- en G-code-bestanden willen begrijpen en vervolgens onder de knie willen krijgen om ze vervolgens met behulp van software te ontcijferen.

Boek en e-book

Het Engelstalige boek telt 170 pagina’s en is full-color.

José Ganseman MD. (1951) heeft het geschreven. Hij is die jarenlang huisarts geweest is en tevens elektronica-hobbyist en softwareprogrammeur. Na zijn pensionering in 2010 heeft hij zelf een multifunctionele machine gebouwd voor persoonlijk gebruik die onder meer kan plotten, snijden, boren, laseren en frezen.

Build Your Own 4-Axis Multifunctional CNC Machine (ISBN 978-3-89576-527-8, EAN 9783895765278) is bij Elektor te koop . De titel is eveneens verkrijgbaar als e-book (in pdf).

Lees ook:

Bouw zelf een CNC-portaalrobot (13 maart 2019)

‘Bouw je eigen CNC-machine (9 mei 2018)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven