ASML houdt orderboek op recordniveau • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ASML houdt orderboek op recordniveau

ASML heeft in het derde kwartaal een betere omzet behaald dan verwacht. Dit ondanks onzekerheid in de markt vanwege een aantal wereldwijde macro-economische zorgen, zoals de angst voor een recessie, een sterk afnemend consumentenvertrouwen en een wereldwijde inflatie. De algemene vraag naar de systemen van het concern blijft sterk en orderboek blijft op recordniveau. Dat meldt het bedrijf.

De producent van chipmachines uit Veldhoven zag de netto omzet in het derde kwartaal uitkomen op 5,8 miljard euro. ASML had zelf een omzet van 5,1 à 5,4 miljard euro verwacht. Daarnaast blijft de brutomarge met 51,8% op een ongekend hoog niveau in het derde kwartaal. De nettowinst in deze periode kwam uit op 1,7 miljard euro.

Sterke vraag, vooral naar EUV

De sterke vraag resulteerde in recordboekingen in het derde kwartaal van ongeveer 8,9 miljard euro, waarvan 3,8 miljard euro voor de euv-machines (foto), inclusief High-NA-systemen.

Hoewel de onzekerheden op de wereldmarkt gedurende de laatste maanden alleen nog maar toegenomen zijn, rekent ASML erop in het vierde kwartaal een netto omzet te kunnen behalen van tussen de 6,1 miljard en 6,6 miljard euro.

Cijfers blijven goed

Het concern verwacht over de vierde periode een brutomarge van ongeveer 49%. De R&D-kosten zullen naar verwachting ongeveer 880 miljoen euro bedragen. 

“Voor het volledige jaar verwachten we een omzet van 21,1 miljard euro met een brutomarge van bijna 50%”, zegt ASML-president en CEO Peter Wennink.

Ook komend jaar ziet ASML met vertrouwen tegemoet, zo lang er geen extreem onverwachte ontwikkelingen ontstaan die invloed zullen hebben op de klantenvraag.

Lees ook:

Wennink (ASML): “Samenwerken is noodzaak” (30 augustus 2022)

ASML: nieuwe order van Intel (20 januari 2022)

ASML boekt miljardenorder (25 februari 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven