ASML boekt miljardenorder • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ASML boekt miljardenorder

ASML heeft een grote order binnengehaald voor de levering van machines aan SK Hynix. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven levert de komende 5 jaar EUV-machines af aan de Zuid-Koreaanse fabrikant die er chips mee produceert. Met deze order is zo’n 3,5 miljard euro gemoeid.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De EUV-machines (extreme ultraviolet lithography machines) zijn de meest geavanceerde machines van ASML. Dit extreem uv-licht stelt fabrikanten in staat om nog dunnere verbindingen op chips aan te brengen. Het gaat om kleinere schakelingen op de kleine schijfjes halfgeleidermateriaal. Zo is meer rekenkracht of opslagcapaciteit te bundelen op een steeds kleinere chip.

Geheugenchips

Aanvankelijk werden deze machines alleen gebruikt om er rekenchips mee te produceren. De productie van geheugenchips voor de opslag van gegevens is een logische vervolgstap. De vraag naar chips is de laatste jaren enorm gegroeid door onder meer voortgaande digitalisering en meer elektrische auto’s .

De EUV-machines hebben de grootte van een autobus en kosten zeker 130 miljoen euro per stuk.

Vierde afnemer

De miljardenorder maakt volgens ASML duidelijk dat chipproducenten brood zien in de EUV-technologie. SK Hynix is het vierde bedrijf dat EUV-machines afneemt van ASML, na het Amerikaanse Intel, het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung.

SK Hynix gaat de machines gebruiken om snellere, energiezuinigere geheugenchips te produceren.

Voor komende 5 jaar

ASML en SK Hydrix hebben een raamovereenkomst voor 5 jaar gesloten. De eerste machines worden dit jaar al geleverd. Hoeveel machines er exact geleverd gaan worden, maakt ASML niet bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven