Ga naar hoofdinhoud

Wennink (ASML): ‘Samenwerken is noodzaak’

Theo Henrar en Peter Wennink openden de TechniShow en ESEF Maakindustrie officieel, samen met FPT-Vimag-voorzitter André Gaalman en Jaarbeurs-CEO Jeroen van Hooff (v.l.n.r.).

Om de klant een complex geïntegreerd systeem te bieden, zijn voor een bedrijf alleen te veel competenties nodig. “Je kunt niet alles alleen, dus samenwerken is noodzaak.” Dat zei Peter Wennink van ASML tijdens de opening van de TechniShow en ESEF Maakindustrie.

Wennink ging ook in op de toegevoegde waarde van de machine-industrie en het toenemende belang ervan. De maakindustrie heeft inmiddels een belang van 18% in de Nederlandse economie, inmiddels even groot als de chemie en de foodindustrie. FME-voorzitter Theo Henrar omschreef tijdens de opening de maakindustrie als ruggengraat en motor van de Nederlandse economie.   

Versnellen innovatie

Voor een complex geïntegreerd systeem moet het versnellen van innovatie de aandacht hebben, stelde Wennink. De machine is steeds meer het hart van het systeem en de complexiteit neemt almaar toe, ook in service en onderhoud, dus ontkomt de sector niet aan samenwerken. ASML werkt met service op afstand en hololenzen. “Zo kunnen bijvoorbeeld ingenieurs op 8000 kilometer afstand bij de klant storingen verhelpen. Ook dat is digitaliseren.”

Behalve innovatie is ook talent belangrijk. “We moeten een handreiking naar de overheid doen om talent op te leiden en ons in te zetten voor een leven lang leren. Nieuwe ontwikkelingen drijven op kennis.” Een samenwerkend, internationaal kennisnetwerk is de basis om relevant te blijven voor afnemers, vindt hij.

Internationalisering

ASML maakt zelf in toenemende mate van gebruik van internationalisering. “In Veldhoven werken 110 nationaliteiten en 65% van de mensen die we nu aan nemen zijn niet-Nederlands.” Wie innovaties doet, kan niet zonder risico, Maar bij die transitie is alle hulp nodig dus zou de overheid in dat risico moet delen, vindt hij.

Wennink noemde ASML een samenwerkend kennisnetwerk. “We hebben jaarlijks 10 miljard euro aan inkoop. Zo’n 80% daarvan vindt in Europa plaats, waarvan de helft in Nederland.” Andere landen zijn vooral Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en België.

De Nederlandse maakindustrie staat voor economische groei. ASML zelf verwacht de capaciteit de komende jaren bijna te kunnen verdubbelen. “Wel neemt de complexiteit in de maakindustrie toe”, zei Wennink, “en de drive door de hele keten heen. Leveranciers zullen hierin mee moeten. Maar voor wie meegaat, valt veel geld te verdienen”

Digitalisering

Henrar ging tijdens de opening verder in op het belang van digitalisering. In de fabriek zelf, maar ook in de integratie van processen (inclusief verkoop, logistiek, voorraadbeheer en smart maintenance) en door samen te werken in de keten. “Ook de kleine toeleveranciers zullen moeten inzetten op digitaliseren.” Hij wees nog wel op ‘uitdagingen’ als verouderde IT-systemen en risico’s van cyber crime.

TechniShow en ESEF Maakindustrie worden nog gehouden tot en met vrijdag 2 september in Jaarbeurs Utrecht

Lees ook:

Dossier TechniShow 2022

Meld u aan voor een gratis bezoek aan de TechniShow/ESEF Maakindustrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven