ASML: nieuwe order van Intel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ASML: nieuwe order van Intel

ASML in Veldhoven heeft van Intel de eerste order binnengekregen voor het TwinScan EXE:5200-systeem. Deze nieuwe generatie ‘extreme ultra violet high volume’ machines (High-NA euv) kan 200 halfgeleiders per uur produceren. Intel was ook de eerste die in 2018 de TwinScan EXE: 5000 heeft besteld.

Intel kondigde in juli al aan dat het bedrijf de eerste High-NA-technologie in wil zetten om zijn routekaart van transistorinnovaties mogelijk te maken.

De EXE:5000 en EXE:5200-systemen zijn doorontwikkelingen van de huidige euv-machine (foto). Ze maken in de toekomst patroonvorming met een hogere resolutie mogelijk voor nog kleinere transistorelementen dan nu het geval is bij de euv-machines.

Net als de EXE:5000 bevindt de EXE:5200 zich nog in de r&d-fase. Met de nieuwe order van Intel wordt de samenwerking tussen ASML en Intel voor High-NA euv voortgezet vanaf 2025.

Recordomzet

Het bedrijf in Veldhoven haalde vorig jaar een recordomzet van in totaal 18,6 miljard euro. Dat is 4,6 miljard euro meer dan in 2020 De winst nam met 2,3 miljard euro toe tot 5,9 miljard euro.

ASML heeft vorig jaar in totaal 42 euv-machines geleverd. Dit zorgde voor een omzet van 6,3 miljard euro. Chipfabrikanten als TSMC, Intel en Samsung bestellen euv-machines om processors te produceren. Ook de geheugenmarkt stapt over op euv-technologie. In 2020 leverde ASML 31 euv-machines. Dit was goed voor een omzet van 4,5 miljard euro.

Om aan de sterk toegenomen vraag naar chips en chipmachines te voldoen, zorgt ASML ook voor upgrades van bestaande machines, om ze productiever te maken. Daarvoor is in het afgelopen jaar veel software verkocht.

ASML verwacht dat de netto-omzet in 2022 met ongeveer 20% zal stijgen ten opzichte van 2021. De omzet kan dan uitkomen op ruim 22 miljard euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven