Ga naar hoofdinhoud

‘Aandacht voor corrosie blijft nodig’

Prof. Dr. Ir. Arjan Mol (TU Delft) tijdens MES Online.

Er moet aandacht blijven voor corrosiebestrijding. En let erop dat ook 3D-geprinte metalen kunnen corroderen. Dat bleek tijdens MES Online, de vooraankondiging van Materials+Eurofinish+Surface 2021.

Nederland geeft jaarlijks 28 miljard euro uit aan corrosiebestrijding. Dat is per inwoner 1800 euro per jaar en omgerekend zo’n 10 cent per uur, gaf Prof. Dr. Ir. Arjan Mol van de TU Delft aan.

Hij onderstreepte het belang van corrosiebestrijding, mede omdat corrosie invloed heeft op de veiligheid en kan zorgen voor stilstand in de productie en het ongewenst weglekken van kostbare of gevaarlijke vloeistoffen

Toch kan in zijn ogen zeker 7 tot 8 miljard euro bespaard worden wanneer intensief wordt samengewerkt en beschikbare kennis wordt gedeeld en toegepast. Volgens Mol ligt hier een belangrijke taak en een sleutelrol voor de universiteiten.

Corrosie 3D-geprint metaal

Prof. Dr. Ir. Iris de Graeve (VUB).

Ook 3D-geprint metaal kan corroderen, vertelde Prof. Dr. Ir. Iris de Graeve van de Vrije Universiteit Brussel. Metalen die 3D-geprint zijn, hebben vaak andere oppervlakte-eigenschappen dan conventioneel verkregen metalen.

Zij ging in op nieuwe uitdagingen op dit vlak en welke consequenties dit kan hebben, niet alleen op het gebied van corrosie, maar ook in adhesie of hoe het materiaal reageert op oppervlaktebehandeling. Andere eigenschappen zijn overigens niet per definitie slechter, gaf zij aan.

“In het merendeel van de uitgevoerde onderzoeken naar additive manufacturing ligt de focus op de mechanische eigenschappen van het nieuw ontstane materiaal: Hoe sterk is een 3D-geprint materiaal? Wat is de stijfheid ervan? Hoe zit het met de vermoeiingseigenschappen? Aandacht voor de oppervlakte-eigenschappen was er tot voor kort erg weinig.” De Graeve leidt aan de VUB het onderzoek op dit vlak in de onderzoeksgroep Electrochemical and Surface engineering.

De onderzoeken gaven soms opmerkelijke resultaten. Lees hierover in de komende Metaal Magazine (van 4 juni).

Materials+Eurofinish+Surface 2021

MES Online betekende het startschot voor een online PR campagne voor Materials+Eurofinish+Surface 2021, die komend najaar in Den Bosch wordt gehouden. Dit gebeurde door de organiserende partijen MikrocentrumVOM en Vereniging ION.

De vakbeurzen Materials, Eurofinish en Surface slaan de handen ineen voor een vakbeurs, congres en netwerkevent rond materialen en oppervlaktetechnieken voor de Benelux. Timo van Leent (Mikrocentrum), Veerle Fincken (VOM) en Egbert Stremmelaar (Vereniging ION) verzorgden de aftrap.

Het evenement in Den Bosch omvat behalve een expo een kennis- en innovatieprogramma, innovatiepleinen, dokters (voor hulp bij materialen en coatings), VIP-ruimtes en – samen met de Kunststoffenbeurs – een Meet&Match.

Voortgang

(Archieffoto)

Al 65 bedrijven hebben zich ingeschreven als standhouder. Er is capaciteit voor 120 stands. Van Leent heeft er alle vertrouwen in dat de beursruimte vol komt. “We zitten nu al op 60 tot 65%. De mindset en de vooruitzichten zijn positief en worden steeds positiever. Er komen steeds exposanten bij.” Tijdens de beurs zijn ook virtuele exposanten welkom.

Alle protocollen voor het houden van een beurs worden nageleefd. Er is sprake van een doorstroomlocatie (zoals de Ikea) en de gangpaden zijn met 5 meter twee keer zo breed als normaal. Natuurlijk kunnen er gaandeweg het traject naar september nog zaken veranderen. Houd dus de website van de beurs in de gaten. Uiterlijk 15 juli is er een ‘go/no go’ voor de fysieke beurs.

MES wordt op 15 en 16 september tegelijk met de Kunststoffenbeurs en de Nederlandse Metaal Dagen (die nog een dag langer duurt) gehouden, alle drie in Den Bosch.

Lees ook:

MES Online overbrugt Materials+Eurofinish+Surface (12 april 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven