Voorkom materiaalvervorming bij lassen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorkom materiaalvervorming bij lassen

Materiaalvervorming is een veelvoorkomend probleem bij het lassen, dat de kwaliteit van het werk flink kan aantasten. Vervorming ontstaat tijdens het lassen door het ongelijkmatig uitzetten of krimpen van metaal als gevolg van opwarming en afkoeling.

Bij het snijden kan vervorming worden verminderd door de plaat zo te ondersteunen dat deze vrij kan uitzetten zonder krom te trekken; door ervoor de zorgen, dat de plaat vlak ligt of door een zigzagpatroon te volgen zodat de stukken na het snijden in elkaar passen en elkaar fixeren.

 

Constructielaswerk

Vervorming bij constructielaswerk kan worden voorkomen door gebruik te maken van hulpmiddelen om het werkstuk en de onderdelen te positioneren. Dat kunnen bijvoorbeeld bruggen of wiggen zijn om de lasnaden te fixeren. Met flexibele klemmen kunnen onderdelen voor het lassen op de gewenste afstand van elkaar worden gehouden.

 

Voorkom kromtrekken

Longitudinale verstijvers kunnen kromtrekken voorkomen. Het is belangrijk om de juiste lasvolgorde te hanteren, dus bijvoorbeeld eerst een frame te lassen en pas daarna de dekplaten. Materiaal een voorbocht geven of fixeertechnieken kunnen eveneens helpen lasvervorming te voorkomen.

 

Herstellen

Het is goed mogelijk om lasvervorming te herstellen. Dat kan door het machinaal verwijderen van een buiging met behulp van een pers, shotpening, een pneumatische hamer of spanningsvrij trillen. Er kan eventueel ook een productmal gebruikt worden om het vervormde werkstuk in zijn gewenste vorm of afmetingen terug te brengen.

 

Bron: Air Products

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven