Verbinden zonder schroeven en moeren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verbinden zonder schroeven en moeren

Klikverbindingen zoals Newton Innovations ze ontwikkelde voor Lely Industries, kunnen schroef- en lasverbindingen vervangen (foto: Metaal Magazine/Franc Coenen).

Moet je verbindingen altijd lassen of met een schroef en moer de onderdelen vastzetten? Of zijn er slimme constructies denkbaar, die goedkoper te maken zijn en voor kortere doorlooptijden zorgen? Metaal Magazine gaat hierop in, in het septembernummer.

Klikverbindingen en lasergesneden ‘veren’ blijken constructief en kostentechnisch gezien goede alternatieven. Maar voor sommige toepassingen gaan ze in de toekomst wel steeds vaker een probleem opleveren, bleek op een bijeenkomst van Federatie Metaalplaat (FDP) bij Audacious Sheet Metal.

Integreren van functies

Alleen al met het ontwerpen van verbindingen is veel meer mogelijk dan de klassieke lasverbinding, stelt Gerrit Newton van Newton Innovations. “Iedereen gebruikt schroeven en moeren zonder na te denken of er een betere oplossing is,” zegt de engineer. “Het integreren van functies in een plaatdeel is een enabling concept. Hiermee maak je modulaire machinebouw mogelijk en kun je bijvoorbeeld een gelast frame vervangen.”

Soms, zo geeft hij als voorbeeld, zijn haakjes die je met de laser eenvoudig uit plaatwerk snijdt al voldoende om een onderdeel te bevestigen. Of denk aan het bevestigen van een draaideel in een plaatwerkonderdeel. Om doorbuigen tegen te gaan en krachten beter op te vangen, wordt het plaatdeel verend gemaakt met enkele extra inkepingen. ‘Vingers’ noemt Newton deze.

Tijdsbesparing in productie

Ze worden door de laser gesneden, samen met de rest van de plaat. Je kunt zelfs hele frames op deze manier samenstellen. “In de productie heb je dan geen lasmal meer nodig. De ontwikkeling van zo’n concept duurt langer dan een gewone schroef- of lasverbinding, maar als je ze eenmaal hebt ontwikkeld, kun je ze vaker toepassen.” En de tijdsbesparing in de productie kan dan fors oplopen.

Veel van dergelijke oplossingen zijn mogelijk doordat de lasersnijmachines nauwkeuriger zijn geworden.

Het artikel geeft nog meer voorbeelden, maar noemt ook beperkingen. Zo is er in de food-industrie het spanningsveld tussen klikverbindingen en hygiëne.

Lees het volledige verhaal, ook over het terugbrengen van het aantal componenten, in vakblad Metaal Magazine nummer 5 (premium). Deze is op 31 augustus uitgekomen.
Nog geen abonnee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven