Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen start • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen start

De campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen is van start gegaan. Jaarlijks sterven naar schatting 4.100 mensen door beroepsziekten, waarvan bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen, zoals lasrook. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613.

1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Dat kan leiden tot ernstige ziekten zoals astma, COPD en longkanker.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de campagnepartners vragen de komende maanden dan ook aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en dragen concrete oplossingen aan.

‘Hoogste tijd voor actie’

Staatssecretaris van SZW Tamara van Ark vindt het de hoogste tijd voor actie. “Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt. Dit is een te voorkomen probleem, dus we moeten aan de slag.”

Ruim een miljoen Nederlanders heeft te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Dit zijn vaak stoffen die je niet kunt zien of ruiken, of waarvan mensen misschien in eerste instantie niet verwacht dat ze zo schadelijk kunnen zijn.

Het gaat bijvoorbeeld om stoffen als lasrook dat vrijkomt bij lassen en thermisch snijden in metaalbedrijven, kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages maar ook meelstof in bakkerijen. Deze gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen bij het dagelijks werk van bijvoorbeeld een lasser, aannemer of timmerman.

Levensgevaarlijk

 “Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar”, zegt longarts Jos Rooijackers hierover. “De stofdeeltjes komen wél in je longen terecht. Ik trek vaak de vergelijking tussen je longen en een stofzuiger. Ze nemen beide stoffen op maar er is één cruciaal verschil: een stofzuigerzak kun je vervangen.”

“Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen”, vervolgt hij. “Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.”

Dat blijkt ook uit cijfers van TNO, CBS en RIVM. Van alle sterfgevallen door werken met gevaarlijke stoffen bestaat 80 procent uit gepensioneerden en 20 procent uit werkenden.

Campagne

Via een online campagne, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten waar goede voorbeelden centraal staan, spoort het ministerie werkgevers en werknemers aan om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen.

“Dit is een maatschappelijk probleem met veel persoonlijk leed. De gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen zijn ernstig. Alleen mérk je die gevolgen pas op de langere termijn; in veel gevallen pas als je met pensioen bent. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Daar gaat deze campagne over.”

De campagne maakt onderdeel uit van het net gestarte vierjarige programma dat gericht is op de preventie van beroepsziekten. 

Meer info

Factsheet Werken met gevaarlijke stoffen

Factsheet Gevaarlijke stoffen

Doe de test: Hoe veilig werk jij?

Wat vindt u?

Metaalbedrijven zijn laks bij het naleven van veiligheid binnen de organisatie

  • Ja (94%)
  • Nee (6%)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven